Cryptowereld likt wonden na FTX-debacle: “We zullen weer vertrouwen hebben”

Cryptowereld likt wonden na FTX-debacle: “We zullen weer vertrouwen hebben”
Anthony Scaramucci — foto: Getty

De implosie van exchange FTX heeft de cryptowereld veel reputatieschade opgeleverd. Publiciste Noelle Acheson en belegger Anthony Scaramucci zoeken naar manieren om het vertrouwen te herstellen.

Waarom is dit belangrijk?

Het omvallen van FTX, een gecentraliseerde cryptobeurs die te weinig reserves aanhield om een heuse bank-run te doorstaan, heeft diepe wonden geslagen bij cryptobeleggers. Toch zijn er ook mensen die, Churchills adagium “Never waste a good crisis” indachtig, de crash aanwenden om op constructieve wijze veranderingen door te voeren aan de manier waarop de sector opereert.

De vraag van 1 miljoen: “Schuwen we voor altijd gecentraliseerde platforms omdat we er niet op kunnen vertrouwen dat ze goed worden gecontroleerd?”, zo vraagt Acheson, voormalig hoofd onderzoek bij broker Genesis Trading en nieuwssite CoinDesk, zich af in een opiniestuk.  

Menselijke natuur

Het antwoord: “Dat klinkt aantrekkelijk op dit moment, en door hun veerkracht en groei behelzen gedecentraliseerde apps veel potentieel”, schrijft de auteur van de ‘Crypto is Macro now’-nieuwsbrief.

  • Ter informatie: er bestaat een ecosysteem van decentrale financiële applicaties die op blockchain en smart contract-technologieën gebouwd worden. Deze vallen onder het predicaat ‘DeFi’ (of: Decentralized Finance), dat je soms ziet opduiken in stukken over crypto.
  • Ze zorgen er in principe voor dat iedereen toegang kan krijgen tot verschillende financiële producten of diensten. Eén van die diensten: crypto-uitwisseling, of exchangeDecentralized exchanges (DEX) staan mensen toe om cryptotokens rechtstreeks met elkaar te ruilen.

Maar: “We weten dat velen van ons weer zullen vervallen in de gewoonte om instinctief te kiezen voor gemak boven veiligheid, in de overtuiging dat we de volgende keer beter zullen zijn in het spotten van gevaar. Gemak leidt immers tot efficiëntie, wat economische winst oplevert, en als mensen neigen wij instinctief naar comfort en samenwerking.”

  • Dus: Neen, de cryptowereld gaat in de toekomst de gecentraliseerde beurzen niet vervangen door een obscuurder, gedecentraliseerd alternatief, is Achesons realistische conclusie.
  • Want: de menselijke natuur, en die hang naar gemak, blijft meespelen. Om met DeFi mee te kunnen, moet je namelijk op z’n minst een beetje technisch onderlegd zijn. Bij gecentraliseerde platforms speelt dat minder.

Proof of reserves

Conclusie: “We kunnen beter”, betoogt Acheson. “We kunnen accepteren dat gecentraliseerde platforms een integraal onderdeel zullen vormen van onze markten, terwijl we leren uit dit debacle en instrumenten ontwerpen die het vertrouwen minder op blind vertrouwen baseren.”

  • Dit gebeurt al – de afgelopen week hebben verschillende platforms aangekondigd dat zij klanten inzage zullen bieden in hun schatkist door de publicatie van hun “proof of reserves“.
  • We zullen weer vertrouwen hebben. Zoals het hoort – het is onderdeel van wie we zijn en een noodzakelijk kenmerk van gemeenschappen die waarde opbouwen. Maar we moeten het concept beter begrijpen. (…)
  • Een deel van het proces zal inhouden dat we accepteren dat centralisatie een noodzakelijk, maar zorgvuldig uitgewerkt kenmerk is van het systeem waar we op hopen. Een deel zal bestaan uit het geloof dat wij, met behulp van technologie en veel betere communicatie, onze doelen kunnen bereiken zonder het wezen te veranderen van de mensen die deze sector maken tot de diverse kracht die hij is.”

“Meer samenwerking”

Verder liet ook Anthony Scaramucci, de voormalige communicatiedirecteur van Donald Trump en de huidige baas van hedgefonds SkyBridge Capital, zijn licht schijnen over de belabberde toestand van crypto.

  • “Wat moet de cryptowereld doen om te overleven en beter te worden? Naar mijn mening is het meer samenwerking, maar het probleem met de industrie is dat er veel jonge mensen zijn die elkaar graag tegenwerken en elkaar aansteken op Twitter”, zei “The Mooch” op een economische conferentie in Singapore.
  • Om zijn punt te illustreren, verwees hij naar de Twitter-“ruzie” tussen de voormalige FTX-CEO Sam Bankman-Fried (SBF) en Binance-topman Changpeng Zhao, die volgens hem leidde tot de val van SBF’s cryptorijk.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.