Crypto’s in tijd van inflatie

Sparen bij de bank levert al jarenlang geen rendement meer op en als de inflatie dan ook nog gaat toenemen, verdwijnt je opgebouwde appeltje voor de dorst als sneeuw voor de zon. Welke opties heb je dan? In tijden van geldontwaarding gaan de winsten van bedrijven ook omlaag en dan zijn aandelen minder interessant. Ook beleggen in edelmetalen is geen veilige haven meer, omdat daar geen rendement is te halen. Maar hoe zit het met cryptovaluta?

Het verleden biedt geen garantie voor de toekomst 

De bovengenoemde ‘quote’ in het tussenkopje hoort echt bij beleggen. Tenslotte kun je naar het verleden kijken hoe het ging in vergelijkbare tijden met een beleggingsmogelijkheid, maar dat geeft een indicatie en geen zekerheid. Voor cryptomunten is dat anders, omdat ze nog niet zijn ‘getest’ in een periode met inflatie en mogelijk oplopende rente. De afgelopen weken is duidelijk geworden dat ook cryptovaluta in waarde zijn gedaald door de onzekerheden die er zijn in de wereld. Het is echter de vraag of die daling terecht is. 

De waarde van de meeste beleggingen is gekoppeld aan de economie van een land of een regio. Als het daar minder gaat, is het de gewoonte geworden om flink wat geld in de economie te pompen. Indien geld ruim voorradig is, zal het op een bepaald moment minder waard worden. Dat is inflatie of geldontwaarding en in een dergelijke situatie zitten we nu. Maar cryptovaluta zijn niet gekoppeld aan een bepaalde economie of regering en er kan ook niet meer van worden uitgegeven. Zijn cryptomunten dan ongevoelig voor inflatie? Dat moet gaan blijken en iedereen kan meedoen aan dit experiment.

Crypto’s zijn bereikbaar voor iedereen 

Inmiddels hebben de crypto’s een vaste plaats gekregen in het financiële systeem. Dat is bevestigd doordat in de VS (nog steeds het centrum van de financiële wereld) ook de pensioenfondsen nu kunnen beleggen in deze valuta. Daarnaast groeit het aanbod waarmee er met cryptovaluta betaald kan worden. Het kopen van de diverse munten op een betrouwbaar platform is ook geen enkel probleem meer en niet moeilijker dan het openen van een spaarrekening. Wil je meedoen aan een experiment met de crypto-valuta? De komende weken volgen we de koers van onderstaande cryptomunten op de voet:

  • Ethereum koers: € 2.439
  • Bitcoin koers: € 34.244 
  • Solana koers: € 94
  • Cardano koers: € 0,94
  • Dogecoin koers: € 0,12

De bovenstaande koersen zijn genoteerd op 1 februari, omdat dat een mooi startpunt is. In volgende artikels volgen we de koers van deze top 5 cryptomunten.

De belangrijkste regel bij beleggen is spreiding, zowel binnen je totale vermogen als binnen een bepaalde beleggingscategorie. Dat geldt ook voor cryptomunten.

Is het je eerste belegging? Dan kun je meteen ontdekken hoe eenvoudig het vandaag de dag is om te beleggen in deze nog steeds nieuwe, maar interessante optie. Lees jezelf altijd goed in voor je gaat beleggen.

Welke cryptomunten kiezen om in te beleggen? 

Voor het voorbeeld hierboven kozen we de munten die het afgelopen jaar regelmatig in het nieuws zijn geweest. Het zijn derhalve cryptomunten die al langer bestaan en een zekere bekendheid genieten. In 4 volgende artikels kun je lezen hoe het verder gaat met deze koersen. Wil je ook gewoon meedoen, dan kan dat met een leuk extraatje bij LiteBit. De eerste 200 deelnemers krijgen een startersbonus van € 25 tot hun beschikking.

Disclaimer: Het startbudget van € 25 wordt binnen 14 dagen in Euro balans op de rekening van de deelnemer gestort. De deelnemer kan alleen de Euro balans ontvangen als hij/zij in het bezit is van een LiteBit-account en de LiteBit-verificatieprocedure met succes heeft doorlopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20