De cryptomunt die het duopolie van Amazon en Microsoft in clouddiensten kan breken

De integratie van cryptomunt Filecoin (FIL) op een grote commerciële miningdienst kan het begin van een revolutie binnen de wereld van clouddiensten ontketenen.

Een van de makkelijkste manieren voor een cryptomunt om meer legitimiteit te verwerven, is om gemined te worden door grote miningbedrijven en -diensten. Een van die bedrijven is het Singaporese Bitdeer. Zij laten beleggers en andere bedrijven toe om te investeren in hun miningdienst en zo te delen in de eventuele winsten. Ondernemingen zoals Bitdeer hebben gigantische digitale boerderijen waar computers dag en nacht zwoegen om wiskundige puzzels op te lossen. Zo worden cryptotransacties goedgekeurd en nieuwe munten bijgemaakt.

Bitdeer graaft al naar 10 cryptomunten, waaronder Bitcoin, Ethereum, Litecoin en zelfs Dogecoin. Maar onlangs nam de graafdienst ook Filecoin op in dat lijstje. Filecoin, met ticker FIL, is een bijzonder interessante cryptomunt met een opmerkelijke missie. De ontwikkelaars willen dat hun blockchainnetwerk de grootste opslagplaats van belangrijke menselijke kennis wordt. Dit proces verloopt via een wel zeer uniek businessmodel.

Net zoals Airbnb gebruikers toelaat om hun huis te verhuren, kan je via Filecoin opslagplaats op je computer verhuren. Een soort peer-to-peer clouddienst op een blockchain, dus. Het project bestaat al sinds 2014, maar het hoofdnet werd in december 2020 gelanceerd.

De voor- en nadelen van Filecoin

Maar hoe goed functioneert Filecoin eigenlijk als realistisch alternatief voor de bestaande clouddiensten van techgiganten? Cryptosite Decrypt stelde een mooi lijstje van de voor- en nadelen van de opslagmunt op.

De voordelen:

  • Door een vrije en competitieve markt voor de digitale opslag van gegevens te creeëren, bestaat er een reële kans dat de algemene prijzen binnen de sector zullen dalen.
  • Het Filecoin-systeem verbindt miljoenen computers over de hele wereld zonder de betrokkenheid van een derde partij, wat een gigantisch opslagnetwerk op elk moment beschikbaar stelt voor gebruikers.
  • Filecoin produceert geen nieuwe apparatuur. Het maakt enkel gebruik van bestaande toestellen.
  • Een gedecentraliseerde blockchain kan niet gekraakt worden. De gecentraliseerde clouddienst Dropbox werd bijvoorbeeld al verschillende keren gehackt. In 2016 werd bekend dat de gegevens van 68 miljoen Dropbox-gebruikers tijdens een hack in 2012 gelekt waren op het internet.
  • In tegenstelling tot Bitcoin wordt Filecoin niet gemined door enorme hoeveelheden computerrekenkracht, maar door opslagruimte in te zetten

Maar er kan ook veel gezegd worden over de nadelen van Filecoin als dienst:

  • Het hele systeem moet voortdurend online zijn om te werken, en hangt dus af van de lokale internetproviders en verbindingssnelheid. 
  • Er moeten meerdere servers samenwerken om een bestand tevoorschijn te toveren, wat de algemene snelheid van het systeem beperkt.
  • Filecoin is en blijft een dApp (gedecentraliseerde applicatie), wat door de meeste mensen nog steeds ervaren wordt als een obscure technologie. 
  • Gebruikers moeten in de meeste gevallen ook een andere cryptomunt, zoals Ethereum, aankopen en omwisselen voor Filecoins om gebruik te kunnen maken van de dienst.

Toekomstige uitdager van de cloudbaronnen

Toch kunnen massale investeringen in het graven naar Filecoins door bedrijven, zoals Bitdeer, leidden tot een vlindereffect binnen de wereld van clouddiensten. Filecoin is namelijk de eerste dienst die opslag in de cloud decentraliseert door te leunen op blockchaintech.

Belangrijke gegevens op een goedkope en efficiënte proberen opslaan, is trouwens niet de enige ambitie van Filecoin. De crypto-onderneming wil ooit het duopolie van Amazon Web Service en Microsoft Azure breken. De twee cloudtitanen hebben respectievelijk een marktaandeel van 32 en 20 procent binnen de opslagmarkt. Die sector kent in totaal een waarde van 150 miljard dollar. Google Cloud komt op de derde plaats met een marktaandeel van “amper” 9 procent.

Net zoals Bitcoin de strijd met centrale banken en fiatgeld wil aanbinden, kan Filecoin ooit uitgroeien tot de toekomstige uitdager van de cloudbaronnen van deze wereld.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20