Cryptokoorts in Latijns-Amerika: Panamees Congreslid dient wetsvoorstel in om cryptovaluta’s te reguleren

Het Centraal-Amerikaanse land Panama heeft een wetsvoorstel ingediend om het gebruik van cryptomunten in de natie te reguleren. Het wetsvoorstel, dat vandaag werd ingediend door congreslid Gabriel Silva, wil van Panama een “land maken dat compatibel is met de digitale economie, blockchain, crypto-activa en het internet.”

Waarom is dit belangrijk?

El Salvador, het eerste land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel invoert, heeft duidelijk indruk gemaakt. Van Cuba tot Paraguay, veel Latijns-Amerikaanse landen bestuderen de aanvaarding van cryptomunten en willen experimenten en ad-hocwetten lanceren. Nu is het dus Panama dat zichzelf in de schijnwerpers van de wereldwijde cryptogemeenschap zet.

De Panamese politicus Gabriel Silva heeft een wetsvoorstel ingediend voor het gebruik van cryptomunten als betaalmiddel voor civiele en commerciële activiteiten.

Silva – lid van Bancada Independiente, een onafhankelijke oppositiepartij – zei dat zowel de regerings- als de oppositiepartijen bereid zijn het wetsvoorstel te behandelen. In de afgelopen twee maanden heeft hij met verschillende overheidsinstellingen samengezeten die betrokken zouden zijn bij crypto-transacties, zoals het ministerie van Financiën, de Nationale Bank en de toezichthouder van de banken.

De tekst stelt voor dat personen in Panama of rechtspersonen die in het land zijn gevestigd, “vrijelijk kunnen instemmen met het gebruik van cryptomunten als betaalmiddel voor elke civiele of commerciële operatie die niet verboden is door het rechtssysteem”, aldus cryptonieuwssite CoinDesk.

Ook wordt voorgesteld dat belastingen, vergoedingen en andere belastingverplichtingen kunnen betaald worden met digitale activa.

Zekerheden

Zoals Silva aan CoinDesk bevestigde, is het gebruik van cryptomunten niet illegaal in Panama. Er is geen afgedwongen valuta in de Panamese grondwet. Niettemin wordt de Amerikaanse dollar officieel gebruikt sinds 1904, nadat een monetaire overeenkomst tussen de landen, bekend als Taft-Arias, van kracht werd.

“Er zijn geen zekerheden in de fiscale regels, en met dit project proberen we die te brengen”, zei Felipe Echandi, een lokale crypto-ondernemer die met Silva samenwerkte bij het opstellen van het wetsvoorstel.

Volgens Echandi onderwerpt het wetsvoorstel cryptovaluta’s aan het vermogenswinstregime, zoals in de Verenigde Staten, en sluit het ze uit van btw. “Wij geloven dat dit een wereldwijde trend is”, zei hij.

De voorgestelde wetgeving wil ook principes van bankinteroperabiliteit vastleggen, zodat traditionele financiële systemen compatibel zijn met nieuwe systemen. In de woorden van Silva zou dat betekenen dat het mogelijk wordt om een bankrekening te koppelen aan een beurs. “Vandaag kun je zelfs geen bankrekening aan PayPal koppelen”, aldus Silva.

Volgens Echandi is het doel van het wetsvoorstel dat crypto niet alleen wordt gebruikt door twee partijen die een contract hebben. Uiteindelijk moet de weg geopend worden voor wijdverbreide implementatie, zoals bij het aankopen van boodschappen in kleine lokale winkeltjes.

Digitalisering van de staat

Naast de regulering van cryptomunten, wil het ontwerp ook “de digitalisering van de staat uitbreiden” middels het gebruik van “gedistribueerde grootboektechnologie”; er moet dus een digitale database komen die de transactie van activa registreert, waarbij elke transactie en de details tegelijkertijd op meerdere plaatsen worden opgeslagen.

Het digitaliseringsproces zal Panama in staat stellen compatibel te zijn met smart contracts en DAO’s (Decentrale Autonome Organisatie), zo klinkt het in het wetsvoorstel. “Het land heeft alle potentieel om een digitale identiteitsverstrekker te zijn voor de rest van de wereld, zoals Estland heeft gedaan met zijn digitale residentieprogramma,” voegt het eraan toe.

“De meest futuristische visie is dat Panama een DAO moet worden,” zei Echandi, die eraan toevoegde dat het wetsvoorstel een cruciale stap is voor het verwezenlijken van die visie.

Crypto-ecosysteem

Nog volgens Echandi wil het wetsvoorstel het crypto-ecosysteem in het land versterken en de komst van crypto-bedrijven naar het land bevorderen.

“Hoewel het momenteel niet illegaal is om cryptomunten te verwerven of te kopen, zijn er niet veel exchanges of platforms om van fiat naar crypto om te zetten of vice versa,” voegde hij eraan toe.

In het ontwerp werden opmerkingen van verschillende partijen verzameld, waaronder advocaten, Bitcoingebruikers, crypto-gerelateerde bedrijven en overheidsfunctionarissen, zei Silva. Silva zou het wetsvoorstel in juli al ingediend hebben, maar het proces werd vertraagd door het verzamelen van dit commentaar.

Lees ook:

(NS)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.