Crypto is springlevend in Brazilië: land keurt wet goed die het gebruik van Bitcoin als betaling reguleert

Wetgevers in Brazilië hebben een nieuw regelgevend kader goedgekeurd, dat de handel en het gebruik van cryptovaluta in het land legaliseert. 

Waarom is dit belangrijk?

De wereld van crypto is springlevend in Brazilië. Het reguleren van de financiële digitale markt in het Zuid-Amerikaanse land is daarom een hot topic. Internationale bedrijven wachten intussen gespannen op de invoering van een regelgevend kader, omdat ze verwachten dat de vraag aanzienlijk zal stijgen zodra de regelgeving van kracht is.

In het nieuws: De Braziliaanse Kamer van Afgevaardigden in de hoofdstad Brasilia (Câmara dos Deputados) heeft afgelopen dinsdag de kaderwet goedgekeurd.

  • De nieuwe regels erkennen onder andere bitcoin als een digitale vertegenwoordiging van waarde, die bijvoorbeeld kan worden gebruikt als betalings- en beleggingsmiddel in het land. Het maakt van crypto echter geen wettig betaalmiddel: winkeliers worden dus niet gedwongen om crypto te accepteren.
  • Hoewel dit een aanzienlijke vooruitgang betekent voor crypto in Brazilië, moet de wet nog wel door de president van het land – Jair Bolsonaro – worden ondertekend om in werking te treden.
  • Het nieuwe wetsvoorstel belast ook de uitvoerende macht van het land om een overheidsinstantie te selecteren die toezicht moet gaan houden op de cryptomarkt. De verwachting is dat de Centrale Bank van Brazilië (BCB) toezicht zal gaan houden omtrent cryptobetalingen en de effecten- en beurscommissie (CVM) wanneer het als investeringsmiddel wordt gebruikt.
  • Andere bepalingen omvatten de regulering van dienstverleners zoals beurzen, die zich aan specifieke regels zullen moeten houden om in Brazilië te mogen opereren. Zo mogen aanbieders van cryptodiensten alleen actief zijn in het land na toestemming van de federale regering.

Witwassen en fraude: Volgens lokale media zou het wetsvoorstel alle lokale actieve crypto-aanbieders dwingen een fysieke entiteit in het land te hebben, met boetes en zelfs gevangenisstraffen voor degenen die de nieuwe regels overtreden.

  • Het idee achter de nieuwe regelgeving is om crypto en dienstverleners te definiëren, om zo effectief te kunnen optreden tegen witwassen en fraude.
  • Volgens voorstanders in Brazilië is het regelgevende kader een belangrijke stap voor het land. Het Zuid-Amerikaanse land is namelijk een van de top 10 actieve markten wereldwijd voor crypto, volgens gegevens van crypto-onderzoeksbureau Chainalysis. Het land wil nu de weg vrijmaken voor meer dagelijks gebruik van digitale valuta bij financiële transacties. 

De achtergrond: Brazilië heeft een springlevende crypto-markt. Het land staat op de zevende plaats op de Global Crypto Adoption Index van Chainalysis, aldus BLOX Nieuws. Brazilië zou tussen juli 2021 en juni 2022 bijna 142,7 miljard dollar aan crypto hebben ontvangen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20