Bolsonaro laat zijn verwoestende sporen na: Braziliaans Amazonewoud heeft in een jaar meer oppervlakte dan ooit verloren

Het Braziliaanse Amazonegebied heeft in de maand oktober ruim 904 vierkante kilometer bos verloren. Dat is een stijging met 3 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, zegt het Braziliaanse Nationaal Instituut voor ruimteonderzoek (INPE). 

Waarom is dit belangrijk?

De Amazone speelt een belangrijke rol bij de vochthuishouding en het klimaat op aarde. Door de ontbossing van het woud ontstaat er minder wolkvorming boven het Zuid-Amerikaanse continent, met als gevolg droogtes die belangrijke landbouwregio’s treffen.

In het nieuws: Het Braziliaanse ruimte-instituut INPE houdt door middel van satellietgegevens toezicht op de houtkap van het Amazonewoud. Volgens de meest recente gegevens blijkt dat de ontbossing dit jaar een recordhoogte heeft bereikt.

  • Van januari tot oktober dit jaar werd 9.994 vierkante kilometer inheemse vegetatie gerooid, het hoogste aantal sinds de eerste metingen in 2015, meldde INPE. Daarmee is de totale verwoesting van 2021 ruimschoots overtroffen, een alarmerende mijlpaal. Toe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20