Bolsonaro laat zijn verwoestende sporen na: Braziliaans Amazonewoud heeft in een jaar meer oppervlakte dan ooit verloren

Het Braziliaanse Amazonegebied heeft in de maand oktober ruim 904 vierkante kilometer bos verloren. Dat is een stijging met 3 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, zegt het Braziliaanse Nationaal Instituut voor ruimteonderzoek (INPE). 

Waarom is dit belangrijk?

De Amazone speelt een belangrijke rol bij de vochthuishouding en het klimaat op aarde. Door de ontbossing van het woud ontstaat er minder wolkvorming boven het Zuid-Amerikaanse continent, met als gevolg droogtes die belangrijke landbouwregio’s treffen.

In het nieuws: Het Braziliaanse ruimte-instituut INPE houdt door middel van satellietgegevens toezicht op de houtkap van het Amazonewoud. Volgens de meest recente gegevens blijkt dat de ontbossing dit jaar een recordhoogte heeft bereikt.

  • Van januari tot oktober dit jaar werd 9.994 vierkante kilometer inheemse vegetatie gerooid, het hoogste aantal sinds de eerste metingen in 2015, meldde INPE. Daarmee is de totale verwoesting van 2021 ruimschoots overtroffen, een alarmerende mijlpaal. Toen werd in totaal ruim 8.219 vierkante kilometer verwoest.
  • “De cijfers komen overeen met ruim 123.986 voetbalvelden”, aldus André Freitas van Greenpeace Brazilië in een reactie op de gegevens. “Het moment is cruciaal voor het Amazonegebied, omdat het klimaat van de wereld ervan afhangt en dus ook de economie, de landbouw en de gezondheid van alle bewoners van deze planeet”.
  • “We moeten het rijk van beloften verlaten en overgaan tot actie”, zo concludeert de Braziliaan.
  • Ondertussen zei de Braziliaanse tak van het Wereld Natuur Fonds (WWF) dat de toename van de ontbossing van het Amazonegebied in oktober werd verwacht. “De nieuwe regering zal veel werk moeten verzetten om het land weer op de rails te krijgen, om een einde te maken aan de perceptie dat het Amazonegebied een wetteloos land is”, zei Raul do Valle van WWF-Brasil in een verklaring.

‘Point of no return’

Milieuorganisaties wereldwijd hebben gewaarschuwd dat de ontbossing van het Braziliaanse Amazonegebied bijna een ‘point of no return’ heeft bereikt, iets wat onder president Jair Bolsonaro is verergerd.

  • Die heeft de afgelopen jaren aangedrongen tot meer mijnbouw- en industriële ontwikkelingsprojecten in het woud, omdat die de economie van het land verder zouden stimuleren. Daarbij maakt hij handig gebruik van de oorlog in Oekraïne, aangezien het conflict een bedreiging is voor de cruciale aanvoer van meststoffen.
  • Brazilië importeert ruim 80 procent van zijn kunstmest, waarvan 23 procent uit Rusland komt.
  • Uit in 2020 gepubliceerde jaarstatistieken bleek dat de ontbossing onder Bolsonaro tot het hoogste punt in 15 jaar was gestegen. Zijn bureau en het ministerie van Milieu reageerden niet op een verzoek om commentaar van persbureau Reuters.
  • De aanstaande Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, die op 1 januari in functie treedt, heeft beloofd de verwoesting van het regenwoud te stoppen. In zijn overwinningsspeech zei hij dat Brazilië klaar is om opnieuw een leidende rol te spelen in de strijd tegen de klimaatcrisis. Met name door het Amazonewoud te beschermen.
  • Lula, die maandag naar de COP27 in Egypte reist, zei dat hij daar “in één dag meer gesprekken zal hebben met wereldleiders, dan Bolsonaro in vier jaar”.

Minder wolkvorming

Verder: Door de grootschalige boskap ontstaat er minder wolkvorming boven de rivieren van het woud. Hierdoor vermindert de luchtvochtigheid en valt er minder regen, zowel in de Amazone als op de rest van het Zuid-Amerikaanse continent. Zo verwacht Argentinië een sterk verminderde graanoogst in het seizoen 2022/23, als gevolg van de droogte.

(lb/as)

Meer