Crypto, altcoins en tokens

Zoals iedere financiële sector heeft ook de wereld van de crypto’s haar eigen terminologie. In de vorige artikelen is duidelijk gemaakt dat cryptomunten een nieuwe virtuele valuta zijn. Ze bestaan alleen op het internet en zijn gebaseerd op de nieuwe technologie die blockchain wordt genoemd. De huidige crypto’s zijn ongebonden en niet beïnvloedbaar door regeringen of landen.

Wat zijn altcoins?

Naar verwachting zal China binnenkort een crypto ontwikkelen die wel gekoppeld is aan de Chinese munt yuan en ook geen anonimiteit biedt. Momenteel zijn er honderden crypto’s, waarvan je meest gebruikelijke eenvoudig kan kopen via een betrouwbaar platform. Deze munten worden ook wel altcoins genoemd, waarmee wordt aangeduid dat het een alternatief is voor de valuta die door landen of de EU worden uitgegeven. Daarnaast zijn er ook nog tokens, die weliswaar lijken op crypto’s, maar geen valuta vormen.

Wat zijn tokens? 

Tokens zijn geen munten en hebben geen eigen blockchain. Ze maken wel gebruik van deze technologie, maar bij een bestaande crypto-munt. De blockchain van de Ethereum wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor deze nieuwe financiële waarden. Tokens zijn in feite virtuele eigendomsbewijzen die op dezelfde wijze worden vastgelegd als crypto’s. 

Binnen de tokens is er een tweedeling in security-tokens en alle andere. Security-tokens zijn eigendomsbewijzen die verband houden met financiële waarden. Ze kunnen (vergelijkbaar met aandelen) recht geven op een stukje van een bedrijf, maar ook op de winst daarvan. De andere tokens kunnen in principe overal voor gebruikt worden. 

Een recent voorbeeld zijn fan tokens in de sport. Een sportclub geeft fan tokens uit op basis waarvan de kopers mee kunnen beslissen in het beleid van de club. Vooralsnog zijn dat kleine zaken zoals de inrichting van de bus voor het eerste elftal en dergelijke opties. Voor alle tokens geldt dat ze in principe niet bedoeld zijn om mee te betalen maar er wel onderling in gehandeld kan worden en de tokens hierdoor een koers krijgen.

De ontwikkeling van de crypto’s sinds 1 februari 

We zijn een maand verder en hoe zijn de koersen van de gekozen crypto’s sindsdien gewijzigd?

  • Ethereum: -3% 
  • Bitcoin: + 0% 
  • Solana: -14%
  • Cardano: -16%  
  • Dogecoin: – 8% 

Ondanks het conflict tussen Rusland en Oekraïne hebben de crypto’s waarvan er een grote hoeveelheid in omloop zijn, maar weinig nadelen ondervonden van deze problematiek. Dat is beslist anders voor de roebel. De munt van de agressor heeft zeer fors ingeleverd ten opzichte van andere valuta.

Lijkt beleggen in crypto’s jou ook wel wat? 

Wie graag wil beleggen in crypto’s, kiest best een betrouwbaar platform zoals LiteBit. Bij het aanmaken van een geverifieerd account, ontvang je bij LiteBit €25 startbudget. Vergeet de belangrijkste lessen van het beleggen niet: spreiding is altijd noodzakelijk en beleg niet met geld dat je niet kan missen.

Disclaimer: Het startbudget van € 25 wordt binnen 14 dagen in Euro balans op de rekening van de deelnemer gestort. De deelnemer kan alleen de Euro balans ontvangen als hij/zij in het bezit is van een LiteBit-account en de LiteBit-verificatieprocedure met succes heeft doorlopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20