Alexander De Croo (Open Vld) heeft een duidelijk standpunt over netneutraliteit. Op Twitter reageerde hij fel nadat de CEO van Proximus, Dominique Leroy, in een interview met persagentschap Belga vragen hierover had gesteld. “Netneutraliteit blijft. Geen Trumpbeleid hier.”
In de Verenigde Staten werd vorige week de netneutraliteit zwaar ingeperkt. Die regels, die onder president Barack Obama werden ingevoerd, stellen dat internetproviders alle dataverkeer hetzelfde moeten behandelen en dat ze geen onderscheid mogen maken tussen verschillende gebruikers of websites.
“Netneutraliteit gaat te ver”
Zowel in de VS als bij ons kwam er zware kritiek op die beslissing. Maar Proximus-CEO Dominique Leroy liet in een interview met Belga een ballonnetje op om mogelijk ook bij ons te sleutelen aan die netneutraliteit. “Netneutraliteit gaat te ver als spelers zoals Google, Netflix en Facebook steeds meer capaciteit nodig hebben – door bijvoorbeeld HD en 4K-televisie aan te bieden – maar daar niets voor moeten betalen”, legt ze uit. “De gratis distributie heeft hen groot gemaakt.”
Ze wil zulke grote spelers een soort heffing opleggen. “Tijdens piekmomenten in het weekend is Netflix bij ons al goed voor 10 Ã 15 procent van de trafiek”, stelt Leroy. Zulke maatregelen zouden volgens Leroy dan ook net de kleinere spelers ten goede komen. Voor de uiteindelijke gebruiker zou er voor haar echter geen verschil mogen zijn.
“Geen Trumpbeleid hier”
Maar minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) drukte dat meteen de kop in. Op Twitter reageerde hij hard op de uitlatingen van de Proximus-CEO. “Netneutraliteit blijft”, schreef hij. “Geen Trumpbeleid hier.” De relatie tussen de minister en Leroy loopt al een tijdje minder goed. De Croo haalde in het verleden al meermaals zwaar uit naar Leroy, onder andere over prijsverhogingen en het aanrekenen van huur voor vaste telefoons.