Markus Braun, de topman van Wirecard, stapt met onmiddellijke ingang op, nadat donderdag bekend raakte dat er 1,9 miljard euro zoek was bij het Duitse betaalbedrijf.
Waarover gaat het? De waarde van het aandeel van Wirecard kelderde met 80 procent, na een ongeziene bekentenis door het bedrijf. Bedrijfsrevisor EY kan geen bewijs vinden voor 1,9 miljard euro aan cash die op de balans van het Duitse betaalbedrijf Wirecard ingeschreven staat. Dat betekent dat een kwart van het balanstotaal in werkelijkheid niet bestaat.
Het nieuws? ‘In onderling overleg met de raad van toezicht’ neemt CEO Markus Braun ontslag. De 51-jarige computerwetenschapper was al een tijdje gecontesteerd, maar als grootste aandeelhouder kon hij zich altijd redden. Tot nu, want de kersverse ‘Chief Compliance Officer’ James Freis, die pas donderdag aan boord kwam, neemt de rol van Braun over.
De details?
- Er moet nu dringend klaarheid komen over het verdwenen geld van Wirecard. Als er tegen vrijdagavond geen goedgekeurd jaarrapport voorligt, dreigen grote kredietverschaffers voor 2 miljard euro aan leningen te beëindigen. De vrees bestaat dat de fintechster nog voor het weekend failliet zal gaan.
- Volgens Financial Times, die zich al jaren vastbijt in het dossier, stond die verdwenen 1,9 miljard dollar op geblokkeerde rekeningen bij twee Aziatische banken. De Britse zakenkrant schrijft over valse documenten die vermelden dat Wirecard klant is bij één van de twee banken, wat dus niet het geval is.
- In een videoverklaring die Braun – nog voor zijn ontslag – de wereld instuurde, zegt hij dat het ‘onduidelijk’ is waarom de Aziatische banken ‘verklaard hebben dat de documenten vals zijn’. De ondertussen ex-CEO gaf nog te kennen dat het niet kan worden uitgesloten dat Wirecard het slachtoffer is van een gigantische fraude‘.