Beleggers volgen het op de voet: Credit Suisse schikt in zoveelste schandaaldossier

Beleggers volgen het op de voet: Credit Suisse schikt in zoveelste schandaaldossier
Credit Suisse – (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) (Photo by FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

De door schandalen geplaagde Zwitserse bank Credit Suisse laat weten een schikking te treffen in een Franse rechtszaak. Credit Suisse zou op illegale wijze rijke Franse klanten (en aspirant-klanten) hebben overgehaald om bankrekeningen in Zwitserland te openen. Intussen is de Zwitserse kredietinstelling op pad naar een langverwachte reorganisatie; de aankondiging van het plan aanstaande donderdag staat met stip genoteerd in de agenda van mening belegger.

Waarom is dit belangrijk?

Donderdag maakt Credit Suisse zijn langverwachte reorganisatieplan onder leiding van topman Ulrich Körner bekend. Het draaiboek moet de financiële markten – de beurskoers van de machtige Zwitserse financiële instelling staat vanwege de ettelijke schandalen en mislukte deals al een tijdje onder druk - geruststellen.

De feiten

  • Credit Suisse werd er door de autoriteiten in Frankrijk van beschuldigd tussen 2005 en 2012 Franse vermogenden aan te moedigen om bankrekeningen in Zwitserland te openen; die lagen immers buiten het bereik van de belastingdienst in Parijs.
  • Het onderzoek focuste onder meer op de manier waarop de kredietverstrekker 4.999 Fransen, die samen een beheerd vermogen van in totaal 2 miljard euro hadden, aan zich wist te binden. Credit Suisse zou 65 miljoen euro winst gemaakt hebben met deze klanten, zo meldt de Financial Times (FT).
  • De Franse rechter die toezicht hield op de schikking merkte op dat medewerkers van de Zwitserse bank “zeer discreet, in hotels, in restaurants en nooit in officiële gebouwen” bijeenkomsten met de aspirant-klanten hielden.
  • In totaal is Credit Suisse 238 miljoen euro verschuldigd aan de Franse staat.

De achtergrond

  • De bankgigant wilde de regeling treffen vóór de bekendmaking van zijn reorganisatie-plannen, zeiden mensen die bekend zijn met de zaak tegen de FT. “We proberen het aantal rechtszaken te verminderen”, stelt een persoon die dicht bij Credit Suisse staat tegenover de Britse zakenkrant.
  • De op til staande organisatorische hervorming is een poging om verschillende divisies van de bank onder controle te krijgen, en een streep te zetten door de reeks schandalen die de kredietinstelling miljarden Zwitserse francs hebben gekost. 
  • En eind vorige maand waren er nog grote zorgen over de financiële gezondheid van Credit Suisse. Gefocust werd toen op de stijgende waarde van credit default swap’ (CDS)-contracten ten aanstaande van de bankonderneming. Sommige beleggers maakten zelfs de vergelijking met Lehman Brothers, een Amerikaanse financiële dienstverlener die in 2008 over de kop ging. Die gebeurtenis luidde de financiële crisis in. 

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.