Corruptieproces tegen Netanyahu voor onbepaalde tijd uitgesteld door lockdown

Israël heeft de volgende hoorzitting in het corruptieproces tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uitgesteld vanwege de aangescherpte lockdownmaatregelen in het land. 

De rechtbank in Jeruzalem meldt dat de voor woensdag geplande hoorzitting voor onbepaalde tijd zou worden uitgesteld vanwege het aantal mensen dat persoonlijk aanwezig moet zijn tijdens het proces. 

Drie corruptiezaken

In 2019 raakte namelijk bekend dat Netanyahu terechtstaat voor omkoping, fraude en vertrouwensbreuk in drie verschillende corruptiezaken. Zo zou hij geschenken hebben aangenomen van rijke zakenmensen en gunsten hebben uitgedeeld om een betere berichtgeving te krijgen in de pers. De premier ontkent zelf iets verkeerd te hebben gedaan en spreekt van een ‘heksenjacht’. 

Ondanks dat het land uitgegroeid is tot wereldleider in de vaccinatie tegen Covid-19, kampt Israël met een sterke toename van het aantal coronabesmettingen. Zo gaat het land deze week zijn derde lockdown in om het aantal besmettingen terug te dringen. Intussen heeft het land al bijna 20 procent van zijn bevolking ingeënt met de eerste van de twee benodigde vaccindoses. Volgens de premier heeft Israël voldoende vaccins om de hele volwassen bevolking tegen eind maart in te enten. 

Herverkiezingscampagne

Netanyahu heeft van zijn vaccinatieprogramma een van de belangrijkste luiken gemaakt van zijn herverkiezingscampagne. Israël moet in maart namelijk opnieuw naar de stembus, na de val de coalitie tussen Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz vorig jaar. Intussen, roept de premier de Israëli’s op om ‘nog een laatste grote inspanning’ te leveren om het coronavirus in te dijken en zich te houden aan de lockdownmaatregelen. 

Maar in de afgelopen maanden kwamen in Israël wekelijks betogers de straat op die de premier oproepen om af te treden omwille van zijn betrokkenheid bij het corruptieschandaal. Bovendien is er ook onvrede omdat hij volgens de demonstranten de coronacrisis zeer slecht aanpakt. 

Meer