De waarde van de cryptomunt bitcoin is de afgelopen 24 uur gezakt van 61.000 naar 54.400 dollar. Dat is een daling van ruim 12 procent. Ook de overige cryptomunten delen in de klappen. Dalingen tot 20 procent of meer zijn geen uitzondering.
Na een stevige stijging afgelopen week hebben de cryptomunten in één nacht tijd heel wat terrein verloren. Volgens coinmarketcap.com, een site die de evolutie van de cryptomunten volgt, is de waarde van heel wat cryptovaluta de afgelopen 24 uur gedaald met 10 à 20 procent. Bij sommige munten, zoals bitcoin SV, is er zelfs sprake van een daling met 30 procent.
Plotse duik om 5 uur ’s nachts
Bij veel munten is die plotse daling er vannacht gekomen nadat bitcoin een plotse duik heeft genomen. Omstreeks 5 uur ’s ochtends is de waarde van de munt in slechts één uur tijd gezakt van 60.000 naar 53.800 dollar. Dat is een verlies van 10 procent. In vergelijking met 24 uur geleden is de cryptomunt 12 procent minder waard.
Ethereum, de op één na grootste cryptomunt, heeft de afgelopen 24 uur 15 procent van zijn waarde in rook zien opgaan. Net zoals bij bitcoin is de plotse daling omstreeks 5 uur ’s ochtends ingezet.
Er is wel één opvallende uitzondering; dogecoin. De plotse correctie op de markt van de cryptomunten lijkt geen impact te hebben op de cryptomunt die voor de grap in het leven werd geroepen. De waarde van die cryptomunt is de afgelopen 24 uur zelfs lichtjes gestegen met 2 procent.
Wat is er gaande?
Sommige cryptosites opperen dat dit een verwachte daling is na de recente hausse die de beursgang van Coinbase, het grootste handelsplatform voor cryptomunten van de Verenigde Staten (VS), teweeg heeft gebracht. In aanloop naar die beursintroductie was bitcoin op het hoogtepunt (14 april) 64.500 dollar waard.
Volgens verschillende nieuwsbronnen zou het Amerikaanse ministerie van Financiën financiële instellingen willen aanpakken die cryptomunten gebruiken om geld wit te wassen. Dat zou wel eens een verklaring kunnen zijn waarom de dalingen zo fors zijn. Het nieuws is wel nog niet bevestigd. Andere experts wijzen erop dat zo’n volatiliteit normaal is bij de cryptomunten.
Beleggers in cryptomunten kregen afgelopen week overigens nog meer slecht nieuws te slikken. Zo liet Turkije weten dat het vanaf 30 april het gebruik van cryptomunten als betaalmiddel gaat verbieden.