Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland, Spanje en zelfs Canada… Over zowat het hele westelijk halfrond wordt gepraat over dat kleine Belgische biotechbedrijfje met zijn serologische tests die ‘snel en 100 procent accuraat zijn’.
De meest gelezen krant van het Verenigd Koninkrijk, The Dailymail, heeft een lang artikel gewijd aan de Luikse biotechonderneming Zentech. Na enige verwarring over vergunningen, gaat die namelijk 5 miljoen serologische tests produceren in België. Een deel daarvan gaat rechtstreeks naar het Universitair Ziekenhuis van Luik.
Zentech heeft haar internationale ambities echter nooit verborgen gehouden: De serologische tests wekken al geruime tijd de interesse van internationale actoren.
De Dailymail is onder de indruk van de eigenschap van de tests om ‘resultaat te behalen in 15 minuten’ en de ‘100 procent accuraatheid’. Dat is in elk geval wat Zentech-CEO Jean-Claude Havaux uitlegt aan de Britse krant: ‘Dat betekent dat als patiënten antilichamen ontwikkeld hebben tegen Covid-19, wij die zeker zullen detecteren met onze test.’
Het verhaal van de snelle Belgische test werd opgepikt door het internationale persagentschap Agence France Presse. Die verspreidde het verhaal in zowat alle Franstalige landen, en zelfs in Spanje. Ook de Franse krant La Tribune wijdde een artikel aan Zentech, tot ergernis van de Franse biotechbedrijven.
Geen mirakeloplossing
Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om de tests die nagaan of iemand momenteel besmet is. Dat zijn de zogenaamde PCR-tests voor virusdetectie. Serologische tests kunnen enkel bevestigen dat iemand in het verleden besmet was met het virus. Ze worden ook wel eens immuniteitstests genoemd, maar die vlag dekt de lading niet.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) betekent de aanwezigheid van antilichamen namelijkniet dat immuniteit tegen Covid-19 gegarandeerd is. Maar de test helpt wel om besmettingen van personen op te sporen die nooit symptomen vertoond hebben. Dat brengt de verspreiding van het virus beter in kaart, wat een cruciaal onderdeel is van een stappenplan om lockdownmaatregelen te versoepelen.
Jean-Claude Havaux waarschuwt van zijn kant: ‘Deze test kan alleen worden gebruikt door mensen met een medische opleiding, die de resultaten kunnen analyseren. We willen niet dat onze tests afgenomen worden door eender wie. Het is niet zoals een zwangerschapstest, het is best complex. Bovendien is het niet evident om de resultaten te interpreteren.’