Corona kost VS momentum in strijd om lithium voor elektrische wagens

Lithium, zeldzame grondstoffen en andere materialen zijn momenteel zeer gegeerd voor de productie van onder andere elektrische wagens. China controleert een groot deel van die markt en Donald Trump wil dat veranderen. Maar het coronavirus verstoort zijn plan.

De mineralensector is strategisch zeer interessant. Men gebruikt steeds meer elektronische apparatuur en de elektrische wagen is in opmars. Om de componenten te produceren, is er nood aan grondstoffen. De Chinese controle over die ontginning van mineralen overwinnen, zal toch nog even duren. ‘Het coronavirus kan een jaar of twee vertraging veroorzaken bij projecten’, zegt Seth Goldstein, een mineralenanalist bij specialist Morningstar. Dat meldt hij aan persagentschap Reuters. ‘Dat helpt China nu.’

De pandemie heeft wereldwijd bijna 20.000 mensen gedood. Daardoor hebben Amerikaanse mijnwerkers in de VS het technische werk, de milieuevaluaties en de kredietaanvragen vertraagd. Eerder waren er al problemen in de sector. De prijzen voor witmetaal daalden met 37 procent het afgelopen jaar, volgens gegevens van analist Benchmark Minerals Intelligence. Gelukkig voor de bedrijven hebben ze grote geldreserves.

Defense Production Act

Het Pentagon zei vorig jaar dat het mijnen zou financieren met behulp van de Defense Production Act, die het leger extra ruimte geeft om bepaalde apparatuur te kopen. Trump heeft onlangs overwogen dezelfde wet te gebruiken om de productie van medische apparatuur te stimuleren.

Maar nu maken Amerikaanse ontwikkelaars van zeldzame grondstoffen zich zorgen dat het virus elke beslissing van het Pentagon voor onbepaalde tijd kan vertragen. MP Materials, dat de enige Amerikaanse zeldzame aardenmijn beheert, blijft operationeel. Voor afwerking is het wel afhankelijk China.

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20