Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Corona kost VS momentum in strijd om lithium voor elektrische wagens

Logo Business AM
Auto

26/03/2020 | Sten Maelfeyt | 2 min leestijd

epa06618429 A general view of Bikita Minerals mining plant in Bikita over 340 km out of Harare, Zimbabwe, 20 March 2018 (issued 21 March 2018). The mine is the only one in Africa that produces world class lithium pegmatite and used to be the largest producer of petalite in the world. Zimbabwe is the sixth largest producer of lithium in the world. EPA-EFE/AARON UFUMELI

Lithium, zeldzame grondstoffen en andere materialen zijn momenteel zeer gegeerd voor de productie van onder andere elektrische wagens. China controleert een groot deel van die markt en Donald Trump wil dat veranderen. Maar het coronavirus verstoort zijn plan.

De mineralensector is strategisch zeer interessant. Men gebruikt steeds meer elektronische apparatuur en de elektrische wagen is in opmars. Om de componenten te produceren, is er nood aan grondstoffen. De Chinese controle over die ontginning van mineralen overwinnen, zal toch nog even duren. ‘Het coronavirus kan een jaar of twee vertraging veroorzaken bij projecten’, zegt Seth Goldstein, een mineralenanalist bij specialist Morningstar. Dat meldt hij aan persagentschap Reuters. ‘Dat helpt China nu.’

De pandemie heeft wereldwijd bijna 20.000 mensen gedood. Daardoor hebben Amerikaanse mijnwerkers in de VS het technische werk, de milieuevaluaties en de kredietaanvragen vertraagd. Eerder waren er al problemen in de sector. De prijzen voor witmetaal daalden met 37 procent het afgelopen jaar, volgens gegevens van analist Benchmark Minerals Intelligence. Gelukkig voor de bedrijven hebben ze grote geldreserves.

Defense Production Act

Het Pentagon zei vorig jaar dat het mijnen zou financieren met behulp van de Defense Production Act, die het leger extra ruimte geeft om bepaalde apparatuur te kopen. Trump heeft onlangs overwogen dezelfde wet te gebruiken om de productie van medische apparatuur te stimuleren.

Maar nu maken Amerikaanse ontwikkelaars van zeldzame grondstoffen zich zorgen dat het virus elke beslissing van het Pentagon voor onbepaalde tijd kan vertragen. MP Materials, dat de enige Amerikaanse zeldzame aardenmijn beheert, blijft operationeel. Voor afwerking is het wel afhankelijk China.

Source: Reuters


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton