Corona-kaskrakers stuwen omzet Pfizer boven 100 miljard dollar, maar enorme terugval is onvermijdelijk

De coronamiddelen Paxlovid (pil) en Comirnaty (vaccin) waren in 2022 goed voor meer dan de helft van Pfizers omzet, die voor het eerst in de 174-jarige bedrijfsgeschiedenis de kaap van 100 miljard dollar overschreed. De farmareus waarschuwt voor een zware terugval in 2023.

Waarom is dit belangrijk?

De vooruitzichten van Pfizer illustreren hoe COVID-19 wellicht grotendeels van het voorplan gaat verdwijnen.

In het nieuws: Pfizer springt over de lat van 100 miljard dollar.

  • De jaaromzet komt uit op 100,3 miljard dollar, terwijl het bedrijf vooraf uitging van 99,5 miljard tot 102 miljard dollar.
  • Dat komt neer op een groei met 30 procent. Maar zonder nieuwkomer Paxlovid en Comirnaty zou er maar sprake zijn van 2 procent groei.
  • Comirnaty (37,8 miljard dollar) en Paxlovid (18,9 miljard dollar) zijn samen goed voor ruim 56 procent van Pfizers totale omzet. De coronacrisis was in twee stappen een enorme hefboom voor het bedrijf, eerst via het vaccin en daarna via de pil.

De vooruitzichten: Maar dat mes snijdt aan twee kanten, nu de coronacrisis wereldwijd is weggeëbd. Pfizer zal weer moeten wennen aan een marktomgeving waarbij zijn corona-kaskrakers veel minder zwaar doorwegen.

Niet alleen kan de vraag zakken, bovendien zijn er nog ongebruikte voorraden op de markt, waardoor nieuwe bestellingen niet nodig zijn. Pfizer verwacht de volgende, spectaculaire, terugval:

  • De omzet van het vaccin Comirnaty zal circa 64 procent zakken, tot 13,5 miljard dollar.
  • De omzet van Paxlovid zou met 58 procent terugvallen, tot 8 miljard dollar.
  • Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de totale bedrijfsomzet, die volgens Pfizer over 2023 ergens tussen 67 tot 71 miljard dollar zou moeten uitkomen. Analisten hadden wel rekening gehouden met een terugval, maar dit is toch zwaarder dan gedacht.
  • Het magische cijfer van 100 miljard dollar omzet per jaar lijkt na de enorme coronapiek daardoor weer mijlenver weg.

(lb)

Meer