De nieuwe Vlaamse regering onder Matthias Diependaele (N-VA) moet de eed nog afleggen, en het eerste opstootje is al een feit. De Standaard slaagde erin binnen te raken op het partijcongres van Vooruit en noteerde een aantal cassante uitspraken van voorzitter Conner Rousseau (Vooruit). De twee andere regeringspartijen N-VA en cd&v waren niet te spreken over de gang van zaken.
Key takeaways
- Vooruit-voorzitter Conner Rousseau haalt in een speech uit naar toekomstig regeringspartner N-VA.
- Bij N-VA zelf wordt er gemengd gereageerd, van ontstemd tot sussend. Cd&v vindt het ook jammer.
- Rousseau probeert te nuanceren en geeft aan de situatie ontmijnd te hebben.
In het nieuws: Thibault Courtois en Margaret Thatcher passeerden de revue in de speech van Rousseau.
- Nadat Vooruit, cd&v en N-VA een Vlaams regeerakkoord hadden beklonken, moesten de drie partijen dat akkoord nog goedkeuren. Dat gebeurde op de partijcongressen. Bij Vooruit ging dat ook digitaal door, waarbij De Standaard er in geslaagd was om zichzelf uit te nodigen. “Hier is geen pers in de zaal, hé”, merkte voorzitter Rousseau op. Helaas voor hem zat hij ernaast.
- En dus noteerde de krant stukken uit de speech van Rousseau. Daarbij moest N-VA het ontgelden. “We hebben gekeeperd op niveau van Thibault Courtois om die lelijke, lelijke N-VA-maatregelen en hun sociale afbraak tegen te houden”, aldus de Vooruit-voorzitter. Hij merkte op dat “de klauwen van de Vlaamse Leeuw rood kleuren, beste vrienden, en amper geel”.
- Het werd zelfs persoonlijk. “Annick De Ridder, die wellicht minister zal worden voor N-VA, vroeg op een bepaald moment dat ik toch niet aan haar notities ging zitten. Dan heb ik geantwoord: ‘ma maske toch, als ik uw notities wil zien, zoek ik wel op Margaret Thatcher'”, vertelde Rousseau aan zijn toehoorders.
- De namen van zijn ministers wilde Rousseau nog niet kwijt op de partijbijeenkomst. Er was afgesproken met de twee andere partijen om dat pas wereldkundig te maken nadat alle congressen afgelopen waren. Maar toen in de pers duidelijk werd dat N-VA toch de felbevochten post Onderwijs binnen zou halen, kon Rousseau het niet laten om voortijdig de namen van zijn ministers en hun bevoegdheden bekend te maken: Caroline Gennez (Vooruit) en Melissa Depraetere (Vooruit).
“Typisch Conner” en “Ongelukkig en triest”
De reacties: Terwijl de N-VA-leden zich zondagmiddag verzamelden voor hun congres, vielen de eerste veroordelingen al.
- Afscheidnemend Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) reageerde ontstemd. “Dit is een uitspraak die ik niet apprecieer, we zijn coalitiepartners en we zullen moeten samenwerken, vijf jaar lang, op Vlaams en op federaal niveau”.
- Zuhal Demir (N-VA) keek er niet van op. “Typisch Conner”, stelde ze. “Dat zijn toch lelijke dingen om zoiets te zeggen, dat zeg je gewoon niet, punt aan de lijn”, tekent persagentschap Belga op.
- Diependaele probeerde te sussen: “Ze hebben het goedgekeurd. Dat betekent dat dit een akkoord is waar alle drie partijen zich in kunnen vinden”.
- Ook voorzitter Bart De Wever (N-VA) zegt tegenover de VRT “er niet van wakker te liggen”. Bij aankomst liet hij weten dat hij “het niet nodig heeft om coalitiepartijen aan te vallen om steun te krijgen”. “Ik beschouw het als een compliment”, besloot hij.
- Annick De Ridder (N-VA), die persoonlijk aangesproken werd door Rousseau, verklaarde de woorden van de Vooruit-voorzitter door aan te halen dat hij voor eigen publiek sprak. “Wij gaan goed samenwerken”, wist ze te vertellen.
- Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi maakte zich wel druk over de uitspraken van Rousseau, maandagmorgen op Radio 1. Hij noemde de vroege bekendmaking van de Vooruit-ministers en de N-VA ministers die snel volgden “ongelukkig en triest”. Mahdi “mag hopen van niet” dat dit een voorteken wordt voor de omgang in de Vlaamse regering.
Zoals verwacht: Dergelijke uitspraken maken het voor de oppositie wel makkelijk om aan te vallen.
- Dat er nu al onenigheid is binnen de Vlaamse regering is ook de andere partijen niet ontgaan. In De Zevende Dag merkte Tom Van Grieken (Vlaams Belang) op: “Je ziet nu al dat ze ruzie maken. Het is pijnlijk om vast te stellen. De N-VA zat wel aan de onderhandelingstafel, maar blijkbaar alleen maar om te noteren wat Vooruit en cd&v willen”.
- Eva De Bleeker (Open Vld) zegt “haar hart vast te houden, als we vooraf al zien dat er zulke disputen zijn”. “Wij moeten geen oppositie meer voeren, ze beginnen zelf al”, stelde ze scherp. “Je ziet ook in het akkoord dat er veel onenigheid was over bepaalde punten, waardoor alles heel vaag genoteerd staat”.
- Ook Groen-covoorzitter Nadia Naji zag in het regeerakkoord “vaak staan dat ze nog dingen moeten onderzoeken. Dat geeft aan dat ze daar nog geen akkoord over hebben gevonden”. Volgens haar is dat “niet goed voor het beleid”.
Rousseau belde al met De Ridder
Om te volgen: De dag nadien zalft Conner Rousseau.
- Het kan ook niet anders dat ook Rousseau maandag zelf nog even moet terugblikken op zijn uitspraken. In een interview met Het Laatste Nieuws zegt hij dat “iedereen dit wel kan plaatsen”. “Ik heb wel meteen naar Annick De Ridder gebeld”, geeft Rousseau aan. “Ik vond dat echt kei-ambetant. We hebben een andere kijk op de samenleving, maar zij is echt een toponderhandelaar voor de N-VA. Het was meteen oké, trouwens. Na de verkiezingen gaan we samen iets drinken”.
- Dat zijn uitspraken lekten, daar kan Rousseau minder goed mee om. “Het is toch logisch dat ik aan mijn eigen mensen uitleg waar we allemaal voor gevochten hebben en wat we tegengehouden hebben? Elke andere partij doet dat op zijn congres, maar daar zijn geen journalisten naar binnen geglipt. Dat is gewoon politiek en wie daar een spel van maakt wil alleen maar stoken”, vindt hij.
- “In het verleden heb ik áltijd de regering waarin we zaten en haar compromissen verdedigd, maar als voorzitter en leider op links mag ik toch wel zeggen waarvoor mijn partij staat?”, aldus Rousseau.
- Wat overigens opviel is dat elk van de drie regeringspartijen opmerkte dat de nieuwe Vlaamse regering rood, oranje of geel kleurde. Elke partij heeft eigen accenten kunnen leggen, zoals ook Diependaele aanhaalde. Maar de raketijscoalitie lijkt nog vrij precair. Het blijft uitkijken dat hij niet wegsmelt in de zon.