Bij Vooruit is een man zijn positie weer aan het heroveren. Conner Rousseau stelt zich alvast kandidaat-voorzitter, nadat huidig voorzitter Melissa Depraetere aangaf straks geen kandidaat meer te zijn. Daarbij lijkt hij overtuigd van zijn eigen succes.
In het nieuws: De goudhaan van Vooruit, Conner Rousseau, windt er geen doekjes om over wat hij wil doen.
- De zonden van Rousseau zijn witgewassen. Door het gerecht, die hem na zijn racistische uitspraken een bemiddelingsstraf oplegde met een verplichtbezoek aan de Dossin-kazerne. En door de kiezer: met bijna 76.000 voorkeurstemmen raakte hij vlot verkozen vanop zijn lijstduwersplaats. Vergeten en vergeven, dus, en daarmee ligt de weg open voor Rousseau om opnieuw de positie te claimen waar hij afstand van deed: voorzitter.
- Huidig voorzitter Melissa Depraetere sprak die wens al uit bij haar afscheid: “Ik hoop dat Conner wel de draad weer oppikt. Ik zou graag hebben dat hij zich kandidaat stelt”. De twee hebben daar woensdag over overlegd.
- Rousseaus aankondiging liet dan ook niet lang op zich wachten. In een Instagram-post bedankte hij Depraetere: “Merci voor de afgelopen maanden. Merci voor de komende jaren, want samen kunnen we nog meer impact hebben.” Vervolgens kwam hij tot de kern van de zaak: “Ik ga dan ook vol overtuiging in op je vraag om de draad terug op te pikken. En stel me opnieuw kandidaat-voorzitter. Om de partij – samen met jou en ons fantastisch team – te leiden.”
- Volgens Rousseau “voelt het als unfinished business“. “Het werk is nog niet af”, zo geeft hij aan. En zo werpt hij direct gewicht in de schaal. Niemand kan nog om hem heen, ook niet mensen binnen de partij die zijn zonden misschien nog niet vergeten zijn. Het is dan ook een sterke PR-move: nu al je kandidatuur bekend maken terwijl de vacature maandag pas wordt opengesteld. Tegenkandidaten – als die er al zouden zijn – zijn gewaarschuwd.
Rousseau voorzitter en Depraetere minister?
Opvallend: Rousseau lijkt de tandem met Depraetere te benadrukken.
- Het wordt Rousseau soms verweten dat hij eigengereid en egoïstisch zou zijn. In de kiescampagne riep hij op om vooral zijn bolletje te kleuren en niet zomaar een lijststem te geven aan Vooruit. Hij stelde zich boven de partij. Die aanpak heeft wel gewerkt. Hij kreeg meer voorkeurstemmen dan Freya Van den Bossche (Vooruit), de lijstrekker op dezelfde lijst.
- Daarom is het nu des te opvallender dat hij bij zijn aankondiging een foto plaatste van Depraetere en zichzelf samen. Ze trekken dan ook in tandem naar de Vlaamse en federale onderhandelingen. Het egocentrisch beeld van Rousseau kan zo worden opgepoetst.
- Bij Vooruit klinkt het dat er vooral niet teveel achter de wissel moet worden gezocht. “Als twee kopstukken in goed overleg de rollen verdelen, is dit alleen maar een goede zaak”, klinkt het bij Kamerlid Joris Vandenbroucke (Vooruit) in De Morgen. Het plan was niet op voorhand bedisseld, laat men weten. “Voor hetzelfde geld was het zondag helemaal anders verlopen. Zulke zaken kan je niet op voorhand vastleggen”, haalt Bruno Tobback (Vooruit) aan.
- Rousseau wil zich als aankomend voorzitter volledig toeleggen op de komende onderhandelingen. “Conner 2.0 zal sterker zijn dan de eerste versie”, haalt hij aan. Al wil hij misschien ook burgemeester van Sint-Niklaas worden.
- Depraetere krijgt mogelijks een ministerpost in de Vlaamse of federale regering, als Vooruit daar instapt. Ze stond al hoog op het lijstje als opvolgster van Meryame Kitir als minister van Ontwikkelingssamenwerking, een post die uiteindelijk naar Caroline Gennez (Vooruit) ging.