Conner Rousseau (Vooruit) wil komaf maken met de vraag of het niet goedkeuren van het bestuursakkoord met N-VA door de Gentse Vooruit-achterban gevolgen heeft voor de federale onderhandelingen. Volgens hem is er niets aan de hand. Tegelijk gebeurt er ook bijzonder weinig op federaal niveau.
Key takeaways
- Volgens Conner Rousseau bemoeilijkt de situatie in Gent de regeringsonderhandelingen niet.
- Hij houdt wel vast aan een belasting voor de hogere inkomens en verdedigt zijn houding.
- Formateur Bart De Wever zou dinsdag een-op-eengesprekken hebben met de onderhandelaars.
Wat vooraf ging: In Gent bliezen de Vooruit-leden een bestuursakkoord met N-VA op. Er werd gevreesd voor gevolgen elders.
- Conner Rousseau, de voorzitter van Vooruit, sprak maandag met de socialistische kopstukken in Gent. Daardoor ontstond de indruk dat de gevolgen van het ‘njet’ van Vooruit verder dragen dan Gent. In Antwerpen en Sint-Niklaas probeert N-VA een coalitie met Vooruit te vormen. Verwacht wordt dat Vooruit daardoor minder toegevingen zal krijgen in beide steden.
- En ook de federale onderhandelingen zouden mogelijk gevolgen ondervinden. Vooruit was stevig op de rem gaan staan om nog verdere besprekingen te houden. Formateur Bart De Wever (N-VA) moet eerst met een nieuwe sociaaleconomische nota komen, vindt Rousseau. Wederom zou de redenering zijn dat Vooruit door de mislukking in Gent op federaal vlak minder zou krijgen, zoals bijvoorbeeld een belasting op vermogen waar de socialisten om vragen.
In het nieuws: Volgens Rousseau is er geen sprake van een koppeling tussen Gent en de federale onderhandelingen.
- “De federale formatie, waar we miljarden moeten zoeken om de begroting weer gezond te maken, staat volledig los van 1 vergadering in 1 stad in Vlaanderen”, stelt Rousseau in het VRT-journaal. Hij zegt dat hij met De Wever zal spreken.
- Over de onderhandelingen, die nu bijna helemaal stil liggen, is Rousseau eveneens duidelijk. Hij verdedigt zijn houding. “We willen dat Arizona lukt, maar wel met een andere inhoud dan de inhoud die vandaag op tafel ligt. Dat betekent dat men rekening moet houden met de elementen die Vooruit naar voor schuift”.
- De andere partijen (N-VA, cd&v, Les Engagés en MR) hadden gehoopt om ondertussen verder te blijven onderhandelen over andere thema’s. Dat gebeurt nu niet. Zowel Sammy Mahdi (cd&v) als Maxime Prévot onderstreepten het belang van snelle voortgang om op tijd een begroting te kunnen voorleggen. Georges-Louis Bouchez noemde de houding van Vooruit “eerlijk gezegd komedie”.
- Rousseau bijt van zich af: “We weten dat we klein zijn en ons bescheiden op moeten stellen, maar ik ga niet meebesturen met een regering die alle lasten op de gewone werkende Vlaming en de sociale zekerheid schuift, en nooit lasten vraagt aan de superrijken”.
- MR is van mening dat De Wever al genoeg ingebonden heeft richting Vooruit en stuurde aan op een rechtsere tekst. Rousseau hoopt de nota juist weer wat naar links te trekken. “De inspanningen moeten van twee kanten komen”, zegt hij.
De klok tikt
Om te volgen: Wat gaat er nog gebeuren in de federale onderhandelingen?
- Voorlopig geen gesprekken met de hoofdonderhandelaars meer, zoveel is duidelijk. Op dit moment lijkt er echt bijzonder weinig te bewegen tot De Wever zijn supernota voor een derde keer af heeft. Vooruit lijkt enkel en alleen tevreden te zullen zijn als de ‘rijkentaks’ er ook echt komt.
- Volgens de RTBF staan er dinsdag bilaterale gesprekken gepland, waarbij Bart De Wever de onderhandelaars per partij ontvangt. Dat is ontegensprekelijk een stap terug in het proces om tot een regering te komen.
- Ondertussen tikt de klok genadeloos verder. De Wever hoopt tegen eind november of uiterlijk begin december een akkoord te bereiken. Op die manier kan de begroting voor 2025 gestemd worden en kan er een financieel meerjarenplan naar de Europese Commissie. Het halen van die deadline wordt met de dag lastiger, merkte Prévot ook al op.