Concurrentiewaakhond gaat de spaarrentes onder de loep nemen

Concurrentiewaakhond gaat de spaarrentes onder de loep nemen
Pierre-Yves Dermagne (PS) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Economie, heeft aan de concurrentiewaakhond gevraagd om de verschillende diensten in de banksector, waaronder de spaarboekjes, te onderzoeken. De minister wil ook dat de regering iets doet aan de lage spaarrentes.

Waarom is dit belangrijk?

De lage spaarrentes zorgen nog altijd voor veel ophef. De regering lijkt vastberaden om daar iets te doen, ondanks een waarschuwing van de Nationale Bank van België (NBB) dat een overheidsingrijpen funeste gevolgen kan hebben voor de financiële stabiliteit van de banken.

In het nieuws: Dermagne heeft de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) gevraagd een diepgaand onderzoek op te starten naar verschillende diensten die door de banksector worden aangeboden. Hij wil onder meer dat die haar licht laat schijnen over de spaarrentes.

  • Voorts wil hij dat de regering maatregelen neemt om de spaarrentes te verhogen. Dermagne zegt in een persbericht dat de lage spaarrentes aantonen dat de banken zich niet ten volle bewust zijn van hun maatschappelijke rol. Daarom moeten er volgens hem extra maatregelen komen.
    • Zijn coalitiepartner Vooruit wil bijvoorbeeld de minimale spaarrente linken aan de vergoeding die de financiële instellingen krijgen op de deposito’s die ze parkeren bij de centrale bank. De zogenaamde depositorente bedraagt momenteel 3,25 procent.
    • Zelfs de liberalen schuwen een overheidsingrepen niet (indien nodig). Premier Alexander De Croo (Open VLD) gaf onlangs aan dat hij de banken zal dwingen actie te ondernemen als ze de spaartarieven niet aanpassen. “De markt moet werken. Een bank moet een beter tarief bieden om meer geld aan te trekken, en de andere banken worden verondersteld dat voorbeeld te volgen. Op dit moment zie ik dat niet gebeuren”, aldus de premier. “Ofwel werkt de markt, ofwel zorgen wij ervoor dat de markt werkt.”
  • Dermagne wil dat de BMA ten laatste eind oktober een voorstel van een actieplan klaar heeft. “Dat is noodzakelijk om voor het einde van de legislatuur die maatregelen te kunnen uitwerken”, klinkt het.
  • Dergelijke ingrepen zijn niet naar de zin van de NBB. Die zei onlangs dat de regering niet zomaar een one size fits all-oplossing kan opleggen aan alle banken. “Dat kan belangrijke ongewenste neveneffecten genereren en een reële bedreiging inhouden voor de stabiliteit van onze banksector”, waarschuwde de monetaire instelling.

Spaarrentes stijgen

Terugblik: Intussen hebben verschillende banken de spaarrentes opgetrokken.

  • Belfius is de eerste grootbank die gehoor geeft aan de oproep van de regering om de spaarrentes te verhogen. Vanaf 1 juli brengt het gewone spaarboekje van de bank 0,9 procent op en de Fidelity-rekening 1,25 procent. Verwacht wordt dat de drie andere grootbanken (BNP Paribas Fortis, ING, en KBC) snel in de voetsporen van de staatsbank zullen treden.
  • De hoogste spaarrentes vinden we bij de kleinere banken. In totaal brengen al vier spaarboekjes minstens 2 procent in het laatje. Vision Max en Vision+ van Santander Consumer Bank belonen de spaarder met een vergoeding van respectievelijk 2,5 procent (voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart) en 2,25 procent (zonder spaarlimieten). Wie spaart via Fidelity Sparen van MeDirect of de Getrouwheidsrekening van NIBC ontvangt 2 procent.

Kwestie: Moet de overheid dan nog ingrijpen?

  • Volgens Alexia Bertrand (Open VLD), staatssecretaris voor Consumentenzaken, wijst de renteverhoging van Belfius erop dat de markt is wakker geschoten. Volgens haar is het daarom niet nodig om meteen naar wettelijke initiatieven te grijpen.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.