ING pakte eerder deze week uit met een opmerkelijk hoge rente voor een eenjarige termijnrekening. Op dit moment is geen enkele rekening met dezelfde looptijd lucratiever. De actie van de grootbank heeft intussen wel een reactie van Deutsche Bank uitgelokt. Nu rijst de vraag: zullen de andere banken volgen?
Terugblik: Tal van banken en verzekeraars hebben de voorbije weken nieuwe spaarproducten of renteverhogingen voor bestaande formules aangekondigd. Ze hopen zo een deel van de staatsbonmiljarden, die op 4 september vrijkomen, aan te trekken. Tot nu toe verliep de concurrentiestrijd vrij braafjes. De financiële instellingen waren er vooral op uit om elkaars tarieven te evenaren. Daar kwam gisteren plotsklaps verandering. ING heeft namelijk nieuwe termijnrekeningen met opmerkelijke hoge rentes op de markt gebracht.
- Ze hebben een looptijd van zes en twaalf maanden. Beide brengen bruto 3,8 procent in het laatje. De actie loopt tot en met 29 september. Sparen via die formules kan vanaf 250 euro.
- Het nettorendement van de eenjarige formule komt uit op 2,66 procent. Daarmee doet de termijnrekening van ING het beter dan die van de concurrenten met dezelfde looptijd. Saver Account+ van Izola Bank, de op één na meest rendabele eenjarige termijnrekening, gaat bijvoorbeeld gepaard met een rente van 3,35 procent bruto, oftewel 2,345 procent netto.
- Doordat de ene termijnrekening een looptijd heeft van slechts zes maanden komt de reële rente uit op 1,90 procent bruto. Na aftrek van de roerende voorheffing van 30 procent blijft daar netto 1,33 procent van over.
- Sommige spaarders hebben bovendien zicht op een hoger rendement. De grootbank had eerder deze zomer een tijdelijke actie gelanceerd, waarbij klanten die vroegtijdig intekenden op de termijnrekening een bonusvergoeding van 0,2 procent (op jaarbasis) krijgen. Daarmee komt het rendement van de eenjarige termijnrekening uit op 4 procent bruto, oftewel 2,8 procent netto.
- Experts reageren alvast verrast op de rente die ING aanbiedt. “Dit is een héél straf aanbod. Wat een hoog rendement. Ik kan het bijna niet geloven”, zegt Pascal Paepen, professor Bank & Beurs aan de KU Leuven en lector aan de Thomas More Hogeschool, in een gesprek met HLN.be.
- ING zag vorig jaar 2,7 miljard euro van zijn rekeningen naar de overheid vloeien. Dat geld is van cruciaal belang voor de bank. Daarom wil die er nu alles aan doen om de staatsbonbeleggers te overtuigen om een deel van hun spaargeld opnieuw bij ING te parkeren. De financiële instelling heeft daarom onlangs ook kasbons toegevoegd aan haar aanbod.
Deutsche Bank reageert op actie ING
In het nieuws: Deutsche Bank is de eerste bank die reageert op de stuntrente van ING.
- Die financiële instelling verhoogt de rente op haar termijnrekening op zes maanden van 3,15 tot 3,80 procent. Daarmee evenaart Deutsche Bank het tarief van ING.
- De bank raakt niet aan de rente voor de andere looptijden. Wie zijn geld bijvoorbeeld voor één jaar toevertrouwt aan Deutsche Bank krijgt op het einde van de rit een brutorente van 3,05 procent bruto, oftewel 2,135 procent netto.
- De termijnrekeningen van Deutsche Bank zijn overigens enkel beschikbaar voor wie minstens 100.000 euro opzij kan zetten.
Win-winsituatie voor de overheid
Vooruitblik: Zullen nog andere banken reageren? Dat is zeker niet uitgesloten. We mogen bovendien niet vergeten dat ze ook concurrentie van de overheid krijgen. Het Agentschap van de Schuld brengt volgende maand nieuwe staatsbons, die een looptijd van één en tien jaar hebben, op de markt.
- We komen vrijdag te weten hoeveel de nieuwe overheidsobligaties zullen opbrengen. Die bekendmaking kan sommige banken of verzekeraars aanzetten om lucratievere producten aan de man te brengen.
- Als we ons baseren op de Belgische eenjaarsrente, zal de brutocoupon van de eenjarige staatsbon schommelen rond de 3 procent. Deze keer is er geen sprake een fiscaal gunsttarief, waardoor je een roerende voorheffing van 30 procent moet betalen. Het verwachte nettorendement zal daardoor uitkomen op ongeveer 2,1 procent, tegenover 2,81 procent voor de staatsbon die volgende week afloopt.
Opgemerkt: De overheid bevindt zich hoe dan ook in een win-winsituatie.
- Al het geld dat ze kan aantrekken met de nieuwe staatsbons is mooi meegenomen. Maar zelfs het kapitaal dat naar de banken vloeit, levert de schatkist een mooie duit op. Van de rente op de termijnrekeningen en kasbons vloeit immers 30 procent naar de overheid.
- In de eerste jaarhelft ontving de overheid al 3,9 miljard euro aan roerende voorheffing, afkomstig van belasting op spaartegoeden en dividenden van aandelen.