Commerciële DNA-databank 23andMe trekt naar de beurs

23AndMe, een commerciële DNA-tester heeft een deal gesloten met VG Acquisition Corp., een bedrijf dat specifiek voor beursdoeleinden is opgericht door ondernemer Richard Branson. Dat meldt persagentschap Bloomberg.

De deal waardeert het bedrijf uit Silicon Valley op 3,5 miljard dollar. CEO Anne Wojcicki en Branson investeren elk 25 miljoen dollar in een fonds van 250 milijoen dollar dat het bedrijf naar de beurs moet brengen. Andere investeerders zijn Fidelity Management, Alitmeter, Casdin en Foresite Capital. De huidige aandeelhouders van 23andMe zullen 81 procent van het bedrijf in handen houden.

De deal is een voorbeeld van een SPAC, waardoor het bedrijf naar de beurs kan zonder een eerste openbare kapitaalronde. De onzekerheidsfactor wordt daarmee deels weggenomen.

Wat is 23andMe?

23andMe werd in 2006 opgericht door Wojcicki. Het bedrijf verkoopt genetische testkits en leest die uit voor consumenten. Het was daarmee een van de pioniers in het gebied. Met de testkit van 1.000 dollar kon u zo genetische ziektes laten opsporen. Dat leidde al eens tot kafkaiaanse nachtmerries in de gezondheidszorg. Intussen heeft het bedrijf een goedkeuring van de FDA op zak, als enige privébedrijf in de Verenigde Staten.

Maar ook op persoonlijk vlak zorgde 23andMe voor drama. U kan er namelijk ook uw afkomst mee bepalen en op zoek gaan naar familieleden. Menig huisgezin heeft gedaverd door de resultaten: onverwachte affaires van drie generaties terug, of van de eigen ouders, werden blootgelegd door een 23andMe-testkit onder kerstboom. Amateur-genealogen beleven er kostelijke tijden mee.

Privacyzorgen

Intussen is de initiële interesse voor genetische testen wat verminderd. De eerste lading mensen die op hete kolen zat voor genetische resultaten, heeft die intussen laten uitvoeren. Daarnaast hebben privacy-activisten intussen duidelijk gemaakt dat een test laten doen en de resultaten online gooien, een onomkeerbaar fenomeen is.

Dat heeft het succes van 23andMe enigszins een hak gezet. Het bedrijf moest ook snijden in het personeelsbestand, net zoals concurrent Ancestry.com.

Gezondheidszorg is daarom opnieuw de focus geworden van 23andMe. Met de goedkeuring van de FDA op zak, trok het 300 miljoen aan investeringen aan van GlaxoSmithKline. Dat heeft nu aandelen in het bedrijf. Het lanceerde ook een onderzoek naar de invloed van genetische factoren op de effecten van het coronavirus Covid-19.

Lees ook: Amerikaanse politie krijgt toegang tot DNA-databank

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20