Volgens deskundigen zijn CO2 en waterstof de sleutelelementen van Europa’s toekomstige koolstofarme synthetische brandstofindustrie. De twee moleculen kunnen worden gecombineerd om onder meer synthetische brandstoffen en synthetisch methaan te produceren, die fossiele brandstoffen kunnen vervangen en tegelijk CO2 uit de atmosfeer kunnen halen.
De combinatie van CO2 en waterstof: de explosieve cocktail waarmee de EU een toekomst wil uitbouwen voor de brandstofindustrie

Waarom is dit belangrijk?
Nieuwe bronnen van niet-fossiele, koolstofarme energie kunnen de EU helpen haar klimaatdoelstellingen te halen.De essentie: Een mix van CO2 en waterstof maakt het mogelijk synthetische brandstoffen met een hoge energiedichtheid te produceren.
- Die synthetische brandstoffen zijn klimaatneutraal als
- de gebruikte waterstof afkomstig is van hernieuwbare energie en
- CO2 uit bestaande industriële processen wordt gehaald of uit de lucht wordt opgevangen.
- Een dergelijke brandstof is bijzonder geschikt voor de luchtvaart en de zeevaart.
- Bovendien wordt het mengsel van CO2 en waterstof vaak gebruikt om synthetisch methaan te produceren, dat kan worden gebruikt als brandstof om elektriciteit op te wekken of om aardgasvoertuigen aan te drijven.
- Die synthetische brandstof is de reden waarom Duitsland en zes andere landen aan de EU hebben gevraagd om het plan om verbrandingsmotoren vanaf 2035 te verbieden aan te passen.
In de marge: De Europese Commissie ziet potentieel in de CO2-afvang.
- Die kondigde in oktober aan dat ze werkt aan een strategie voor koolstofafvang en -gebruik (CCUS). Bedoeling is om die strategie voor eind 2023 te publiceren.
- Een dubbel voordeel voor het milieu en de industrie:
- CO2-afvang haalt koolstofdioxide uit de atmosfeer, waardoor de hoeveelheid broeikasgassen in de lucht afneemt.
- Het kan dan worden gebruikt als brandstof in de industrie.
- “CO2 is de tweede pijler van de moleculaire economie,” zegt Chris Bolesta, teamleider bij het EU-directoraat voor energie en belast met CCUS, aan Euractiv. “We willen bepaalde markten verplichten om te zorgen voor CO2-opslagcapaciteit, zodat we er zeker van kunnen zijn dat er opslag zal zijn en we dus kunnen investeren in het afvangen en transporteren van CO2.”
- Het aantal projecten dat belangstelling heeft getoond voor CO2-injectie in Europa “is goed voor meer dan 80 miljoen ton per jaar.”
- Bolesta voegt eraan toe dat deze strategie “in de voetsporen treedt van waterstof.”
- In maart stelde de Europese Commissie een doelstelling vast van 50 miljoen ton CO2-afvangcapaciteit per jaar tegen 2030.
- Het doel is om tegen 2050 jaarlijks 550 miljoen ton CO2 af te vangen.
- Wereldwijd zal de opslagcapaciteit voor CO2 naar verwachting één gigaton per jaar bereiken, oftewel één miljard ton, zei Gabrielle Gauthey, hoofd Europese zaken van energiegigant Total Energies, op een door Euractiv georganiseerd evenement.
- Maar dat zou niet genoeg zijn om alle behoeften van de industrie te dekken. “Het zou beter zijn om zeven gigaton per jaar te hebben, dat is enorm,” geeft ze toe.
Er is meer: CO2-afvang kan ook nieuwe economische kansen creëren, met name door de ontwikkeling van innovatieve technologieën voor het afvangen, opslaan en gebruiken van CO2, en door het creëren van nieuwe markten voor CO2-producten.
(ns)