Colruyt presteert beter dan verwacht

De Colruyt Group heeft tijdens de eerste helft van haar gebroken boekjaar een bedrijfsresultaat van 265 miljoen euro geboekt, een stijging met bijna 5 procent. De Belgische retailer presteert daarmee boven de verwachtingen: analisten waren uitgegaan van een bedrijfsresultaat van 252 miljoen euro.

Tijdens de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar, dat start in april, steeg de omzet van Colruyt met 2,8 procent tot 4,72 miljard euro. Die stijging is het gevolg van de wijziging van het boekjaar van de Franse vennootschappen en door de integratie van Fiets!, klinkt het. In maart nam de retailer een belang van 75 procent in de fietsspeciaalzaak, dat hij vorige week nog verhoogde tot 100 procent.

De brutowinstmarge kwam tijdens de eerste zes maanden van het boekjaar onder andere ‘door operationele verbeteringen’ hoger uit op 26,6 procent, tegenover 26,3 procent tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het marktaandeel van Colruyt, Okay en Spar bedroeg naar eigen zeggen 32,5 procent, tegenover 32,4 procent een jaar eerder. Dat ondanks een ‘uitdagend macroeconomisch klimaat, sterke concurrentie en wisselende promodruk’, luidt het.

Nieuw vennootschap

Colruyt verwacht ook in de tweede helft van zijn boekjaar een uitdagende retailmarkt. De keten bevestigt zijn resultatenverwachting. In die periode gaat de groep haar participaties in hernieuwbare energie (Parkwind) samen met die van het investeringsvehikel van de familie Colruyt, Korys, (Eurowatt) verenigen in een nieuwe vennootschap waarvan Colruyt een meerderheidsbelang in handen krijgt.

Dat zal een eenmalige positieve impact van naar schatting 47 miljoen euro hebben op de resultatenrekening. Colruyt heeft ook de intentie om in het boekjaar 2020-2021 bepaalde activa gelinkt aan zijn interne duurzame-energieproductent Eoly onder te brengen in de nieuwe energieholding.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20