Colombia zet anti-cocaine drones in

Het Zuid-Amerikaanse land Colombia zet opnieuw drones in om illegale cocaplantages met herbiciden te bestrijden. Dat heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos gemeld. De Colombiaanse autoriteiten maken bij de acties gebruik van het omstreden middel glyfosaat, dat boven de illegale planten door de drones wordt verneveld.

In het verleden maakte Colombia gebruik van vliegtuigen om het bestrijdingsmiddel boven de plantages te verspreiden. Die acties stuitten echter op sterke protesten omdat het product schadelijk zou zijn voor mensen, dieren en het leefmilieu. De inzet van de vliegtuigen werd twee jaar geleden door een Colombiaanse rechtbank verboden.

Nauwkeurig

Omdat de vliegtuigen het product vanop grotere hoogte over de doelwitten uitsproeien, was het bijzonder moeilijk om het gif nauwkeurig over de plantages uit te spreiden. Daardoor dreigde ook in de omgeving schade aangericht te worden en moest tevens worden gevreesd voor de gezondheid van mensen en dieren in een bredere omgeving rond de plantages.

“Met de inzet van drones kunnen die problemen echter worden vermeden,” benadrukt Juan Manuel Santos. “De onbemande toestellen kunnen immers lager over de coca-aanplantingen vliegen, waardoor er veel doelgerichter kan worden gewerkt. Bovendien is het gevaar voor een contaminatie van de omgeving nagenoeg uitgesloten.”

De Colombiaanse president benadrukte bovendien dat het gebruikte glyfosaat slechts 50 procent van de normale concentratie bevatte.

Farc

Colombia is de grootste cocaïne-producent van de wereld. Uit cijfers van het Amerikaanse Office of National Drug Control Policy (ONDCP) blijkt dat het land het voorbije jaar 921 ton cocaïne heeft geproduceerd. Dat betekende een stijging met nagenoeg 20 procent tegenover het jaar voordien, toen een productie van 772 ton werd opgetekend.

Volgens de Colombiaanse autoriteiten en het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) omvatte de teelt vorig jaar een oppervlakte van 188.000 hectaren. Volgens de Amerikaanse overheid zou zelfs van 209.000 hectaren gewag kunnen worden gemaakt.

Gewaarschuwd wordt dat de Colombiaanse cocaïne-productie nieuwe recordhoogtes bereikt. Daarbij wordt opgemerkt dat ook het wereldwijde druggebruik en vooral cocaïne tot de hoogste niveaus uit de geschiedenis is gestegen.

De hervatting van de besproeiing wordt een tegenvaller genoemd voor Santos, die geprobeerd heeft om het probleem met investeringen in de betrokken gebieden, waar vaak armoede heerst, aan te pakken. Als onderdeel van de vredesonderhandelingen met de Farc-guerrillabeweging hadden de Colombiaanse overheid en het UNODC gepoogd om de coca-boeren aan te zetten hun activiteiten te stoppen en naar andere teelten over te schakelen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.