Colombia’s grimmige realiteit: meer dan 350 milieuactivisten vermoord sinds 2018


Key takeaways

  • Meer dan 350 milieuactivisten werden gedood in Colombia sinds 2018, met 2023 als het dodelijkste jaar.
  • Tweederde van deze moorden blijft onbestraft en de meeste vonden plaats binnen drie departementen: Cauca en Narino.
  • Inheemse leiders lopen een onevenredig groot risico: 57 procent van de doden onder milieuactivisten in Cauca en Narino.

Sinds 2018 is Colombia getuige van een grimmige realiteit: meer dan 350 milieuactivisten zijn vermoord binnen haar grenzen. Deze onthulling komt uit een recent rapport van de stichting PARES, uitgebracht tegen de achtergrond van COP16, de grootste natuurbeschermingsconferentie van de VN, gehouden in Cali. Het rapport beschrijft een totaal van 361 moorden in heel Colombia sinds 2018, met 2023 als het dodelijkste jaar tot nu toe, met 81 moorden.

De rol van gewapende conflicten en territoriale controle

Het langdurige gewapende conflict in Colombia, dat al meer dan zes decennia duurt en waarbij linkse guerrilla’s, rechtse paramilitairen, drugskartels en de regering betrokken zijn, heeft voor een onstabiele omgeving gezorgd. Deze voortdurende strijd plaatst gewapende groepen vaak tegenover lokale gemeenschappen en activisten die zich verzetten tegen hun acties, in het bijzonder diegenen die betrokken zijn bij illegale mijnbouw en landontginning voor de cocateelt – het hoofdingrediënt van cocaïne.

Daders van milieuactivistische moorden

Het rapport benadrukt dat geschillen over territoriale controle tussen deze gewapende actoren een grote bedreiging zijn geworden voor milieuactivisten. Tweederde van de gerapporteerde moorden op activisten sinds 2018 blijft volgens PARES onbestraft. De meerderheid van deze moorden vond plaats binnen slechts drie van de 32 departementen van Colombia: Cauca en Narino.

Consequenties voor inheemse leiders

PARES schrijft meer dan de helft van de moorden toe aan dissidenten van de FARC, 20 procent aan de rivaliserende guerrillagroep ELN en 16 procent aan het drugskartel Gulf Clan. Inheemse leiders lopen een onevenredig groot risico: 57 procent van de sterfgevallen onder milieuactivisten in Cauca en Narino. PARES bekritiseert de gebrekkige coördinatie tussen overheidsinstellingen bij het aanpakken van dit alarmerende probleem.

Internationale erkenning van de bedreigingen in Colombia

De internationale waakhond Global Witness heeft Colombia erkend als ’s werelds gevaarlijkste land voor milieuactivisten. Het rapport onthult ook dat activisten die zich verzetten tegen legale projecten zoals mijnen en hydro-elektrische installaties ook het slachtoffer zijn geworden van geweld.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.