Codenaam Wolverine: het geheim project van Alphabet om mensen bovenmenselijk gehoor te geven

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, werkt aan een project om het menselijk gehoor te optimaliseren. 

De Googlemoeder staat bekend om zijn gewaagde projecten. Zo probeert project Taara met onzichtbare lichtstralen internet naar afgelegen gebieden te brengen. Ook ontstond de afdeling van zelfrijdende auto’s Waymo tien jaar geleden als een innovatief  experiment. 

Nu werk het X-lab, de afdeling van Alphabet die steevast zulke zogeheten moonshotprojecten onderzoekt, aan een toestel dat mensen bovennatuurlijk gehoor kan geven. Business Insider kon leden van het onderzoeksteam anoniem spreken. Het project, met de codenaam Wolverine, wil nagaan waar de toekomstige mogelijkheden liggen van horen met ultragevoelige sensorhardware. 

Wolverine

De onderzoekers van X werken naar verluidt al sinds 2018 aan dit project. Het doel is om een AR-apparaat (augmented reality, een toestel dat indrukken van de echte wereld combineert met digitale bijdragen) te ontwikkelen dat in de oren wordt gedragen, vergelijkbaar met moderne hoortoestellen. Microfoons en actieve ruisonderdrukkingtechnologieën zou de gebruiker een bovenmenselijk gehoor kunnen geven. Vandaar de naam Wolverine, een superheld die – naast vele andere superkrachten – een uitstekend gehoor heeft. 

Momenteel proberen ze stemmen in een lawaaierige ruimte te isoleren. Dat moet het gemakkelijker maken om je bijvoorbeeld op één persoon te concentreren wanneer er overlappende gesprekken om je heen plaatsvinden.

Apparaat of nieuw bedrijf?

Het apparaat is al verschillende keren van vorm veranderd. Een eerste versie bedekte het hele oor, andere modellen staken boven de oorschelp uit. Sinds kort zijn ze erin geslaagd om een subtiele versie te ontwikkelen, aldus Business Insider. Meerdere mensen van hoortechnologiebedrijven hebben zich bij het team aangesloten, waaronder ingenieurs van Starkey Hearing Technologies en Eargo.

Volgens de Amerikaanse nieuwswebsite is het goed mogelijk dat Wolverine niet één apparaat voortbrengt, maar een volledig segment wordt met gehoortechnologie. Dat kan dan zoals Waymo een eigen bedrijf worden binnen de Alphabet Group. Een andere mogelijkheid is dat de technologie gebruikt wordt om bepaalde wearables van Google te verbeteren, zoals de slimme draadloze oortjes Pixel Buds.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20