Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“Slechts 3 mensen kennen de formule waarmee Coca-Cola wordt gemaakt”

Logo Business AM
Business

30/04/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Isopix

Slechts drie mensen kennen de formule waarmee Coca-Cola wordt gemaakt. Dat heeft de Spanjaard Marcos de Quinto, een voormalig vice-voorzitter van Coca-Cola, gezegd in een interview met de Spaanse radiozender Cadena Cope. de Quinto werd er geïnterviewd naar aanleiding van zijn verkiezing vorige zondag tot parlementslid voor de centrum-rechtse partij Ciudadanos.

de Quinto trad op zijn drieëntwintigste in dienst bij Coca-Cola en werkte zich daarna op tot in de hoogste regionen van het management van de globale frisdrankenreus. Eerst als voorzitter van Coca-Cola Iberia (Spanje + Portugal), later als Chief Marketing Officer voor de globale organisatie, met hoofdzetel in Atlanta (VS).

Volgens de Quinto kent geen van de huidige topmanagers van het bedrijf de formule waaruit de donkere frisdrank wordt gemaakt. Ook de CEO niet. Slechts drie mensen op aarde zouden de formule kennen en geen van hen is bekend, aldus de Quinto. “Niemand weet wie ze zijn en dat is maar goed ook.”

Waarom Coca-Cola nooit gepatenteerd werd

Hij legde ook uit waarom de formule niet gepatenteerd is. “Wanneer je een patent aanvraagt moet je je geheim prijsgeven. Wie een geheim wil behouden kan met een patent dus weinig doen,” aldus de kersverse verkozene. Vooral omdat een patent maar maximum 20 jaar geldig blijft, daarna wordt het publiek domein. Dat is ook de reden dat mensen die in de productie-afdeling van Coca-Cola werken geen idee hebben hoe de drank is samengesteld.

de Quinto legde uit dat de ingrediënten voor het maken van Coca-Cola in drie verschillende delen bij de productieplaatsen worden aangeleverd. Niemand weet exact weet waar, wanneer en hoe die leveringen plaatsvinden.

Mythes omtrent Coca-Cola

De geheime formule van Coca-Cola is een goed bewaard geheim waarover verschillende theorieën de ronde doen. Volgens Coca-Cola zelf is het geheime ingrediënt een combinatie van verschillende natuurlijke smaakstoffen. Die combinatie kreeg de naam 7X mee. Men bewaart de geheime formule in een bankkluis in Atlanta. Niet drie, maar slechts twee mensen zouden de formule kennen en deze mensen zouden niet samen mogen reizen.

Zo zou Coca-Cola een geheim ingrediënt bevatten, waarvan slechts een heel beperkte groep mensen weet over welk bestanddeel het gaat. Net daarom zouden andere fabrikanten de smaak niet volledig kunnen kopiëren.

Apothekers maakten zowel Coca-Cola als Pepsi

Het is algemeen geweten dat Coca-Cola het geesteskind is van de Amerikaanse apotheker John Pemberton. Hij bracht het in laatste kwart van de negentiende eeuw op de markt. Pemberton promootte zijn uitvinding als een verfrissende, opwekkende en versterkende sodadrank. Collega-apotheker Asa Candler zou na de dood van Pemberton van de drank een absoluut succesproduct maken.

Dat was echter ook het geval met apotheker Caled Bradham. Die bracht in het begin van de twintigste eeuw Pepsi-Cola op de markt. Die frisdrank bevatte het enzym pepsine, als een kalmerend middel voor de maag. Naast de latere mastodonten Coca-Cola en Pepsi-Cola brachten apothekers ook andere dranken op de markt. Dr. Pepper, Royal Crown Cola en Canada Dry bijvoorbeeld.

Is de formule onkraakbaar?

Verscheidene mensen beweren de formule te hebben gekraakt, maar nooit is een evenwaardig product op de markt opgedoken.

Coca-Cola zelf maakt zich weinig zorgen. Volgens het bedrijf kan ieder talentrijk chemicus een goed beeld krijgen van het recept. Maar het geheim zit in de de juiste dosering van de ingrediënten.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks