Carbon credits blijken slechts aflaat voor groene kerk

Het grote merendeel van de wereldwijde uitgave van carbon credits is helemaal niet effectief. In veel gevallen zouden dergelijke projecten zelfs bijkomende schade aanrichten. Dat blijkt uit een studie van The Guardian en de groene ngo Corporate Accountability.

Waarom is dit belangrijk?

Naarmate de druk om te vergroenen toeneemt, maken steeds meer bedrijven, overheden en organisaties gebruik van CO2-compensatie om hun uitstoot (op papier) te verminderen. Zij reduceren niet hun reële uitstoot, maar kopen zogenaamde carbon credits. Dat zijn certificaten die hen toestaan om een zekere hoeveelheid CO2 uit te stoten, waarvoor ze in ruil investeren in projecten die een even grote uitstoot moeten reduceren elders op de planeet. CO2-compensatie is wereldwijd een miljardenindustrie.

De essentie: Tijdens het onderzoek werden de 50 grootste compensatieprojecten op aarde onder de loep genomen. Nu blijkt dat bij het grote merendeel daarvan de voordelen voor het klimaat worden overdreven, terwijl potentiële milieuschade door een project vaak onder de mat wordt geveegd.

  • 78 procent van de onderzochte projecten wordt gecategoriseerd als “waarschijnlijk rommel” of zelfs “waardeloos” als het aankomt op emissies compenseren. Nog eens 16 procent zou potentieel problema
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer