Carbon credits blijken slechts aflaat voor groene kerk

Carbon credits blijken slechts aflaat voor groene kerk
Een staalfabriek – Kevin Frayer/Getty Images

Het grote merendeel van de wereldwijde uitgave van carbon credits is helemaal niet effectief. In veel gevallen zouden dergelijke projecten zelfs bijkomende schade aanrichten. Dat blijkt uit een studie van The Guardian en de groene ngo Corporate Accountability.

Waarom is dit belangrijk?

Naarmate de druk om te vergroenen toeneemt, maken steeds meer bedrijven, overheden en organisaties gebruik van CO2-compensatie om hun uitstoot (op papier) te verminderen. Zij reduceren niet hun reële uitstoot, maar kopen zogenaamde carbon credits. Dat zijn certificaten die hen toestaan om een zekere hoeveelheid CO2 uit te stoten, waarvoor ze in ruil investeren in projecten die een even grote uitstoot moeten reduceren elders op de planeet. CO2-compensatie is wereldwijd een miljardenindustrie.

De essentie: Tijdens het onderzoek werden de 50 grootste compensatieprojecten op aarde onder de loep genomen. Nu blijkt dat bij het grote merendeel daarvan de voordelen voor het klimaat worden overdreven, terwijl potentiële milieuschade door een project vaak onder de mat wordt geveegd.

  • 78 procent van de onderzochte projecten wordt gecategoriseerd als “waarschijnlijk rommel” of zelfs “waardeloos” als het aankomt op emissies compenseren. Nog eens 16 procent zou potentieel problematisch kunnen zijn, met potentieel minstens één grote tekortkoming.
  • Met andere woorden: slechts drie van de 50 projecten die onderzocht werden, komen nog in aanmerking om als effectief te worden beschouwd. Maar dat betekent nog niet meteen dat die dat zijn. Volgens The Guardian is er “onvoldoende openbare, onafhankelijke informatie” om “de kwaliteit van de kredieten en/of de nauwkeurigheid van de geclaimde klimaatvoordelen ervan adequaat te beoordelen.”
  • In totaal hebben klanten meer dan een miljard euro uitgegeven aan carbon credits uit de eerste, minst effectieve categorie. Nog eens een kleine 400 miljoen vloeide naar de ‘potentieel problematische’ projecten.
  • De conclusie van het onderzoek is dan ook duidelijk: CO2-compensatie is niet de manier waarop de klimaatverandering zal worden tegengehouden. 

Tussen de lijnen: De onderzoekers classificeerden projecten als “waarschijnlijke rommel” als er overtuigend bewijs was dat ze geen significante en langdurige vermindering van broeikasgasemissies konden garanderen. Soms zouden deze projecten emissies elders kunnen veroorzaken of claimen ontwikkelaars overdreven voordelen voor het klimaat. In andere gevallen zouden projecten wellicht hoe dan ook zijn uitgevoerd, zelfs als de realisatoren geen carbon credits hadden gekregen.

Niet de eerste keer

Ook belangrijk: Het is niet de eerste keer dat onderzoekers aan de alarmbel luiden over CO2-compensatieprojecten

  • In januari onderzochten The Guardian en Die Zeit Verra, ‘s werelds grootste certificeerder van carbon credits. Toen bleek dat 90 procent van de regenwoudcompensaties die door Verra werden uitgegeven, geen echte impact hadden om de CO2-uitstoot te reduceren en de klimaatverandering zelfs in de hand werkten. De diensten van Verra worden gebruikt door bedrijven als Disney, Shell en Gucci.
  • Corporate Accountability publiceerde in mei een ander onderzoek, waaruit bleek dat de CO2-compensatieprojecten die gebruikt worden door oliebedrijf Chevron “waardeloos” zijn. De energiereus beet van zich af, door te beweren dat de ngo bevooroordeeld is tegen de olie-industrie.
  • In augustus was het de beurt aan een team van onderzoekers van Cambridge en Amsterdam. Uit een studie die zij publiceerden in het vakblad Science, blijkt dat het grote merendeel van carbon credits gebaseerd zijn op zeer ruwe berekeningen. Van de 89 miljoen credits die onderzocht werden, waren er slechts 5,4 miljoen gekoppeld aan CO2-reducties door het behoud van bomen. 

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.