Club Brugge hoopt bouw nieuw stadion over een jaar op te starten, maar sluit uitstel niet uit

Club Brugge houdt vast aan de eerder aangekondigde timing voor zijn nieuwe stadion, zo blijkt uit het prospectus, het basisdocument voor de beursgang. Maar dan mogen er wel geen klachten komen van buurtbewoners.

Het prospectus geeft een overzicht van de plannen rond het langverwachte nieuwe stadion voor blauwzwart.

De bouwplannen

  • Het officiële startschot werd begin vorige week gegeven, zo maakte de club eerder bekend. Club Brugge diende op 8 maart 2021 bij de Vlaamse overheid een aanvraag voor een omgevingsvergunning in voor het nieuwe stadion, dat op terreinen naast het huidige stadion Jan Breydel moet komen.
  • De bal ligt daardoor in het kamp van de Vlaamse overheid. ‘In het voorliggende tijdschema, dat kan worden beïnvloed door factoren buiten de controle van Club Brugge, zoals acties van derden, zou de omgevingsvergunning moeten afgeleverd worden in de tweede helft van 2021‘, zegt Club Brugge.
  • Het buurtcomité van Sint-Andries Brugge, dat zich eerder verzette tegen de komst van een groter stadion, hield zich bij de lancering van de beursgang ‘low profile’. Of het officieel bezwaar gaat indienen tegen de stadionplannen, is niet duidelijk.
  • De bouw van het stadion begint volgens Club normaal gezien in de eerste helft van 2022, over zowat een jaar dus. De nieuwe voetbaltempel moet tegen het begin van het seizoen 2023-2024 af zijn.
  • Al wordt uitstel – en zelfs afstel – genoemd bij de risico’s die verbonden zijn aan een belegging in aandelen van Club Brugge. Elke beursdebutant moet van de financiële toezichthouder de belangrijkste risico’s oplijsten. De letterlijke tekst: ‘De vennootschap (achter Club Brugge, red.) is gebonden aan ontwikkelings-, financierings- en constructierisico’s met betrekking tot het nieuwe stadion dat door de vennootschap gebouwd zal worden en hoewel de vennootschap aanzienlijke aanloopkosten zal maken voor de ontwikkeling ervan, bestaat de kans dat de verwachte voordelen van het nieuwe stadion niet of pas op een latere datum dan oorspronkelijk verwacht worden gerealiseerd.’
  • De totale constructie zal 100 miljoen euro bedragen. De kosten worden gespreid over vier jaar. Het hele project wordt met leningen gefinancierd.
  • Volgens de erfpachtovereenkomst met de stad Brugge bedraagt de jaarlijkse huur voor de grond 50.000 euro.

De commerciële plannen

  • Van de circa 40.000 plaatsen zullen er 36.000 voorzien zijn voor abonnees. Het gaat om 31.000 gewone plaatsen en 5.000 plaatsen voor VIPs en sponsors. Of nog: 90 procent van de stadioncapaciteit moet een constante en voorspelbare stroom aan inkomsten genereren. Ter vergelijking: het huidige Jan Breydel-stadion (28.400 zitjes) telt slechts 2.038 VIP- en sponsorplaatsen.
  • Club Brugge hint op een verhoging van de prijzen voor de gewone en de VIP-kaarten en het lidmaatschap. ‘Dat zal naar verwachting een aanzienlijke invloed hebben op de totale bedrijfsopbrengsten.’
  • Ook de naamsrechten voor het nieuwe stadion en zijn vier hoofdtribunes moeten extra geld in het laatje brengen.
  • Het is de bedoeling dat de Club-supporters meer gaan consumeren in het stadion. er komen meer verkooppunten voor eten, drank en merchandising, ‘in combinatie met de nieuwste technieken om het aanbieden van eten en drank te optimaliseren en de wachttijden te beperken.’
  • Club gaat initiatieven lanceren om de supporters eerder in het stadion te krijgen en ze langer daar te houden.
  • Om inkomsten op niet-wedstrijddagen te genereren, komt er een flagshipstore voor merchandising, een museum en een restaurant. Er zullen ook stadiontours en e-sports-wedstrijden georganiseerd worden.
  • Wat niet zal gebeuren, zijn concerten in het stadion. ‘Uit respect voor de omgeving en om het bouwproces te vereenvoudigen.’ (wdm)

Lees ook: Beleggen in Club Brugge: denk na over deze 5 risico’s

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.