De milieuorganisatie ClientEarth trekt naar de rechter om de eerste vergunning voor twee raffinaderijen van het chemiebedrijf Ineos in de Antwerpse haven aan te vechten.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft eind oktober twee omgevingsvergunningen in de Antwerpse haven afgeleverd voor het investeringsproject Project One van het Britse chemieconcern Ineos. Dankzij die vergunningen kan de chemiereus twee raffinaderijen bouwen in de Antwerpse haven. Dat is zwaar tegen de zin van milieuorganisaties.
Vergunning in stukken
ClientEarth trekt samen met 13 andere milieuorganisaties naar de rechter om de beslissing van de Vlaamse regering juridisch aan te vechten. Volgens de ngo’s is de bouw van de raffinaderijen niet conform de Europese en nationale wetgeving. Ze hebben het onder meer over de grote hoeveelheid broeikasgassen die het project zal uitstoten.
De ngo’s hekelen ook de manier waarop Ineos de goedkeuring van Project One verdeeld heeft in milieueffectrapportages (MER’s). Zo is er één voor de ontbossing van het gebied dat nodig is voor de fabriek en één voor elke raffinaderij. Dat maakt het volgens ClientEarth gemakkelijker om een vergunning voor het project te krijgen. ‘Er wordt telkens maar naar één fase van het project gekeken’, klinkt het.
Wereldwijde uitstoot
‘Dit maskeert de verwoestende gevolgen die het project zal hebben. Vlamingen verdienen het om te weten wat de volledige impact van de uitbreiding zal zijn, niet alleen op de natuur, maar ook op de wereldwijde uitstoot. Het publiek wordt zowel door Ineos als door de overheid in het ongewisse gelaten’, laat Maria Jolie Veder van ClientEarth in De Morgen weten.
Demir reageert momenteel niet op de juridische stappen van de milieuorganisaties. ‘We gaan niet reageren in afwachting van een uitspraak in dit dossier’, laat haar woordvoerder weten.