Citigroup, een van de grootste Amerikaanse banken, adviseert beleggers om olie en olieproducten te shorten na de zomer, ofwel te speculeren op een daling van de olieprijzen. Dat terwijl energieagentschappen juist een stijging voorspellen.
In het nieuws: Hoewel organisaties als het Internationale Energieagentschap (IEA) en oliekartel OPEC voorspellen dat de olieprijs zal stijgen, doordat het aanbod verkleind is, denkt Citigroup dat de oliehausse na augustus gedaan zal zijn. Dat bericht energienieuwssite Oilprice.com.
- Het is momenteel krap op de oliemarkt, nadat oliekartel OPEC meermaals het productiequotum verlaagde. Ook Rusland verlaagde de export van het zwarte goud. Daardoor is de prijs van Brentolie, de referentieprijs in onze contreien, sinds juni met zo’n 20 procent gestegen. Momenteel wordt een vat voor zo’n 84 dollar verhandeld.
- Het IEA en OPEC voorspellen allebei dat de krapte nog even zal aanhouden. Dit jaar zal er een licht onderaanbod van 100.000 vaten per dag zijn, dat volgend jaar zou kunnen stijgen naar een gering overaanbod van zo’n 200.000 vaten per dag. Ter vergelijking: dagelijks worden op aarde zo’n 100 miljoen vaten verhandeld.
- Maar volgens analisten van Citigroup zijn de voorspellingen van andere organisaties te pessimistisch. Zij verwachten dit jaar al een overaanbod van 200.000 en volgend jaar zelfs 1,8 miljoen vaten per dag. De prijzen zouden volgens de analisten enkel nog dalen de komende maanden, tot onder de 70 dollar per vat Brentolie, als OPEC en bondgenoten niet nog meer doen om de productie te verlagen.
- De reden, volgens Citigroup, is dat energie-organisaties bij hun voorspellingen geen rekening houden met landen als Iran, Nigeria, Venezuela en Irak, die hun productie de komende maanden en jaren zouden kunnen opkrikken. Irak alleen wil zijn productie met een miljoen vaten opdrijven.
- Tegelijkertijd zal de groei in de wereldwijde vraag tegenvallen, denkt Citigroup. Daar zouden een aantal redenen voor kunnen zijn. Het risico op een recessie in veel landen blijft reëel, waardoor de vraag naar olie zou kunnen dalen. Analisten kijken vooral naar de twee grootste economieën op aarde, China en de VS, die allebei met economische hoofdpijnen kampen. Ook speelt de grote strategische reserve van China, dat de pogingen van OPEC om de prijzen te stutten kan ondermijnen door daar een beroep op te doen, een niet te onderschatten rol.
(ns)