Cirrus Vision: Goedkoopste privé-jet ter wereld kost minder dan 2 miljoen dollar

De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Cirrus Aircraft is begonnen met de wereldwijde distributie van zijn Vision Jet, die met een aankoopprijs van 1,96 miljoen dollar wordt gepromoot als de goedkoopste privé-jet van de wereld.
De onderneming ontving voor de Vision Jet, die zeven passagiers kan vervoeren, in mei de nodige vergunningen van de Europese en Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

Cirrus heeft naar eigen zeggen voor het toestel sindsdien al meer dan zeshonderd voororders ontvangen en heeft aangekondigd om begin volgend jaar de productie gevoelig te willen opdrijven om aan de sterke vraag te kunnen beantwoorden.

Waarnemers noemen de sterke interesse voor de Vision Jet niet verbazend. Het toestel kan volgens hen dan ook één van de speerpunten van de persoonlijke luchtvaart worden.

Chinees

“De Vision Jet is opgebouwd rond een monocoque uit koolstofvezels, waardoor het toestel licht genoeg is om te kunnen opstijgen vanop startbanen met een lengte van amper 2.000 voet,” wordt er opgemerkt. “Bovendien heeft de Vision Jet een actieradius van 1.380 mijl, waarbij een kruissnelheid van 276 mijl per uur kan worden gehanteerd.”

“Met een maximale vlieghoogte van 28.000 voet en een topsnelheid van 345 mijl per uur laat het toestel sterkere prestaties optekenen dan de wereldwijde vloot turboprops.”

© Cirrus Aircraft

Bovendien wordt opgemerkt dat het toestel slechts de helft kost van de goedkoopste concurrentie op de markt van persoonlijke jets.

“De Vision Jet is een compact toestel in vergelijking met andere persoonlijke jets, maar het interieur is ruim genoeg om zeven passagiers comfortabel te vervoeren,” wordt er nog aangevoerd.

“De afwerking van de passagiersruimte kan een vergelijking met luxewagens doorstaan. Bovendien wordt dankzij grote ramen aan de piloot en de passagiers een indrukwekkende zichtbaarheid geboden.”

Aan de ontwikkeling van de Vision Jet werd ruim tien jaar gewerkt.

Cirrus Aircraf is gevestigd in Duluth in de Amerikaanse staat Minnesota werd zes jaar geleden door de groep China Aviation Industry General Aircraft (Caiga), dochter van het Chinese staatsbedrijf Aviation Industry Corporation of China (Avic), overgenomen.

Sinds zijn oprichting in het midden van de jaren tachtig van de voorbije eeuw heeft Cirrus meer dan zesduizend vliegtuigen verkocht. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20