Chris Hipkins volgt Jacinda Ardern op als premier van Nieuw-Zeeland

Chris Hipkins, de minister van Onderwijs, zal Jacinda Ardern opvolgen als voorzitter van de Labourpartij. Hij wordt daarmee ook de premier van Nieuw-Zeeland.

Waarom is dit belangrijk?

De 42-jarige Ardern nam vorige week ontslag als premier. Ze vertelde tijdens een persconferentie dat ze de energie niet meer heeft om haar ambt uit te voeren.

In het nieuws: Chris Hipkins wordt de volgende premier van Nieuw-Zeeland.

  • We schreven vorige week al dat de minister van Onderwijs één van de potentiële kandidaten was om Ardern op te volgen.
  • Hipkins was de enige genomineerde voor de leiderspositie, dus zijn goedkeuring op zondag was niet meer dan een formaliteit.
  • “Ik wil mijn dank betuigen aan de vertrekkende premier, mijn goede vriendin Jacinda Ardern. Ze is een van de grote Nieuw-Zeelandse premiers geweest”, zei de nieuwe premier tijdens een persconferentie.
  • Hipkins kondigde ook aan dat Carmel Sepuloni zijn vicepremier wordt. Zij wordt de eerste vicepremier van Polynesische afkomst.
  • Verwacht wordt dat Hipkins woensdag officieel benoemd zal worden tot premier van Nieuw-Zeeland. Eerst moet Ardern nog formeel haar ontslag indienen bij de gouverneur-generaal van het land.

Een verrassing

Onverwachte ontslag: Ardern verraste vriend en vijand afgelopen donderdag door aan te kondigen dat ze opstapt als premier.

  • Ze gaf tijdens een persconferentie aan dat ze de energie niet meer heeft om haar ambt uit te voeren. “Ik heb alles gegeven om premier te zijn, maar het heeft ook veel van me gevergd”, klonk het. “Ik weet wat deze baan vergt en ik weet dat ik niet meer genoeg in mijn tank heb, … zo simpel is het.”
  • Op 14 oktober kiezen de Nieuw-Zeelanders een nieuw parlement. Volgens sommige opiniepeilingen ligt de Labourpartij achter op de oppositiepartij New Zealand National Party.
  • Sommige analisten merken op dat haar ontslag niet los kan worden gezien van die tegenvallende opiniepeilingen. Bryce Edwards, een politieke wetenschapper uit Nieuw-Zeeland, vertelde aan CNN bijvoorbeeld dat het beter is voor haar carrière om nu op te stappen, dan de verkiezingen te verliezen. “Nu weggaan is het beste voor haar reputatie.”
Meer