Chinezen moeten pinguïns op Antarctica met rust laten

Chinezen die Antarctica bezoeken moeten ophouden met er afval of schadelijke stoffen te laten rondslingeren, de dieren lastig te vallen of andere activiteiten te ondernemen die de lokale fauna en flora schaden.  Doen ze dat niet dan kan hen drie jaar lang de toegang tot het gebied worden ontzegd.

Dat staat te lezen in nieuwe regels die donderdag door de Chinese regering zijn uitgevaardigd. China vraagt touroperatoren en toeristen om hun impact op het milieu in Antarctica tot het absolute minimum te beperken.

Inreisverbod van 3 jaar

Zo’n 5.500 Chinezen bezoeken elk jaar Antarctica, goed voor 12% van het totale aantal toeristen. Enkel de Verenigde Staten doen met een derde van alle bezoekers beter, blijkt uit cijfers van de International Association of Antarctic Tour Operators. 

China was een van de vier overgebleven landen die het Verdrag van Antarctica hebben ondertekend, maar geen regels had uitgevaardigd die het gedrag van zijn bezoekers aan de regio voorschrijven. De drie andere landen zijn Polen, India en Ecuador.

Om de regels af te dwingen zullen Chinese inspecteurs meereizen om er het gedrag van hun landgenoten te monitoren. Touroperatoren en individuele reizigers die de regels niet naleven kunnen een inreisverbod krijgen dat drie jaar van kracht blijft.

Meest onbeschofte toeristen ter wereld

Het gedrag van Chinese toeristen in het buitenland vormt al langer een probleem. De meest voorkomende klachten  zijn spuwen, sluikstorten, verkeersregels overtreden en luid praten. Ook kinderen zorgen voor overlast: verhalen van Chinese toeristen die urineren in het midden van het restaurant of zich in zwembaden ontlasten zijn legio.  Het probleem nam enkele jaren geleden dusdanige vormen aan dat toenmalig vice premier Wang Yang het gedrag van zijn landgenoten in het buitenland aan de kaak stelde:

“Vele toeristen beschadigen het imago van het Chinese volk en dat heeft een vernietigende impact”, zei hij, na een aantal van vandalenstreken te hebben opgesomd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.