Chinezen hebben nu langere gezonde levensverwachting dan Amerikanen

In China hebben borelingen inmiddels voor de eerste keer een grotere gezonde levensverwachting dan hun leeftijdsgenoten in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), gebaseerd op cijfers van twee jaar geleden. De gegevens tonenimmers dat Chinezen bij de geboorte uitzicht hebben op 68,7 gezonde levensjaren. In de Verenigde Staten daalt dat cijfer echter tot 68,5 jaar.

De totale levensverwachting ligt in de Verenigde Staten nog wel hoger dan in China. Amerikanen kunnen immers verwachten 78,5 jaar oud te worden, tegenover een vooruitzicht van 76,4 jaar in China.

Azië

“In China, Japan, Zuid-Korea en een aantal andere Aziatische staten uit de hogere inkomenscategorieën worden minder jaren met een slechtere gezondheidstoestand geteld dan in westerse landen met een gelijkaardige status,” stippen de onderzoekers aan.

“Verder moet worden opgemerkt dat de Verenigde Staten slechts één van de vijf landen vormen waar de gezonde levensverwachting bij de geboorte is gedaald. De andere vier landen waar de vooruitzichten op een gezonde levensavond zijn afgenomen, zijn Somalië, Afghanistan, Georgië en Saint Vincent & de Grenadines.”

De beste vooruitzichten konden daarentegen worden toegewezen aan Singapore, waar baby’s bij de geboorte een gezonde levensverwachting van 76,2 jaar hebben. Daarna volgen Japan, Spanje en Zwitserland. De Verenigde Staten zijn pas op een 40ste plaats terug te vinden. China staat als 37ste gerangschikt.

Japan

Er wordt verder op gewezen dat China ook op het gebied van de totale levensverwachting tegenover de Verenigde Staten aan een duidelijke inhaalbeweging bezig is. Vermoed wordt dat de Chinese achterstand in die verhouding over negen jaar volledig zal zijn weggewerkt.

“De Chinese levensverwachting is aanzienlijk toegenomen en is inmiddels superieur aan de vooruitzichten die in sommige landen uit een hogere inkomenscategorie kunnen worden gemeld,” zeggen de onderzoekers. “Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat in de Verenigde Staten de levensverwachting afneemt.”

“Vier jaar geleden kende de Amerikaanse levensverwachting een piek van 79 jaar. Sindsdien moest opnieuw een achteruitgang worden gemeld, onder meer te wijten aan een toename van de mortaliteit door overdosissen en zelfmoorden, maar ook aan een aantal andere problemen die vooral in minder welvarende gebieden bij Amerikanen van middelbare leeftijd moesten worden gemeld.”

De hoogste levensverwachting van de hele wereld ligt in Japan. Daar kunnen baby’s immers verwachten gemiddeld 84,2 jaar oud te worden. “Dit betekent dat in Japan inmiddels de eerste generatie kinderen zijn geboren die ook tot in de 22ste eeuw zullen leven,” aldus nog de onderzoekers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20