Chinese Uber-rivaal komt ‘heel snel’ met zelfrijdende taxi’s

Het Chinese deelautobedrijf Didi Chixung lanceert binnenkort zelfrijdende taxi’s in Shanghai, de grootste Chinese stad. Gebruikers kunnen de taxi’s bestellen via de app van Didi.

Dat kondigde vicevoorzitter Tiger Qie aan op een evenement van de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Op dit moment kan het bedrijf maar aan 65 procent van de aanvragen voldoen, volgens Qie. Zelfrijdende auto’s zouden dat moeten oplossen, klinkt het.

Hij voegt er wel aan toe dat dat niet betekent dat er geen mensen meer aan het stuur zitten. ‘Zelfrijdende auto’s en auto’s met een bestuurder zullen naast elkaar bestaan.’

Geen winst

Didi ontstond in 2012 en is sindsdien sterk gegroeid. In 2016 nam het de Chinese tak van de mobiliteitsgigant Uber over en intussen heeft het 550 miljoen gebruikers. Het breidt sinds kort ook uit naar Australië, Mexico en Costa Rica.

Maar net als Uber heeft Didi nog nooit winst gemaakt. Volgens de best beschikbare data verloor het bedrijf 1,6 miljard dollar in 2018. Uber rapporteerde vorig kwartaal een verlies van 585 miljoen dollar.

Beleggers zijn daar niet zo voor te vinden en stuurden het Uber-aandeel al 36 procent lager sinds de beursgang in mei. ‘Maar Didi is anders dan Amerikaanse bedrijven’, zei Qie, die niet verder wou ingaan op vragen over een eventuele beursgang. ‘De Amerikaanse markt is helemaal anders dan de Chinese, waar soms zes mensen één auto delen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20