Chinese schulden wel degelijk een probleem voor iedereen

Uit een reeks cijfers die recent werden vrijgegeven moet blijken dat de Chinese economie – de op één na grootste ter wereld – begint af te koelenData die dinsdag werden vrijgegeven wijzen in de richting van een belangrijke afname in nieuwe leningen die Chinese banken toekennen aan zowel bedrijven als particulieren.

De Chinese regering waarschuwde al verschillende keren voor de groeiende schuldenberg in het land. Ook cijfers die woensdag werden vrijgegeven wijzen op een groeivertraging in oktober in de industrie als gevolg van de invoering van strengere regulering. Tegelijkertijd gingen ook de retailverkopen lager en stegen de investeringen in materialen en de bouw aan hun traagste tempo sinds 1999.

De Chinese economie lijkt met andere woorden dus minder snel te groeien en dat lijkt het gevolg van recente overheidsmaatregelen om leningen te beperken.

Waarom is dit belangrijk?

China is de voorbije jaren een belangrijke schakel gebleken in het vooruit stuwen van de wereldeconomie. Een groeivertraging in China zou dus slecht nieuws betekenen voor de globale economie. Hoewel de Amerikaanse en Europese economie het steeds beter doen, is China voor steeds meer bedrijven de belangrijkste groeimarkt geworden.

Chinese schulden wel degelijk een probleem

Ondanks de recente introductie van overheidsmaatregelen torst China nog steeds een van de grootste schuldenmassa’s in de wereld in verhouding tot de omvang van zijn economie. (Zoals uit onderstaande grafiek van de Bank of International Settlements blijkt).  De vraag is nu of de regering bereid is nog strengere maatregelen door te voeren om het onevenwicht aan te pakken. Dat is in ieder geval wat het IMF in augustus al aanraadde.

Indien China het lenen van geld aan bedrijven en burgers in die mate zou beperken dat er een groeivertraging komt, dan zou dat gevolgen hebben voor zowat alle economieën ter wereld.