De Grote Chinese Schuldenmuur

Moody’s, een van ’s wereld 3 grote kredietbeoordelaars, heeft de kredietwaardigheid van China eerder deze week verlaagd. Volgens Moody’s wordt het land een meer riskante plek om te investeren vanwege zijn steeds grotere schuldenberg.

Een kredietbeoordeling is een meetinstrument dat aangeeft hoe groot de kans is dat een land zijn schulden terug zal betalen. Dinsdag gaf Moody’s aan dat het de kredietbeoordeling van China met één stap verlaagd van Aa3 naar A1. Het is voor het eerst sinds 1989 dat China een afwaardering van Moody’s krijgt aangesmeerd.

Volgens Moody’s maakt China steeds meer schulden, een fenomeen dat gedeeltelijk kan worden toegeschreven aan de monetaire stimuluspolitiek van het land, waardoor geld lenen alsmaar makkelijker wordt.

Maar Moody’s vreest nu dat de overheid geld lenen zal blijven aanmoedigen om de economische groei van het land op peil te houden. Omdat nog zo veel grote Chinese bedrijven in handen van de staat zijn, gaat ook de staatsschuld steeds verder omhoog, wat de kredietwaardigheid van een land verlaagt. (Denk Griekenland en Italië, die een staatsschuld torsen van respectievelijk 177% en 132% van het bbp, versus Duitsland, met 71%).

Investeerders maken zich niet druk om Chinese schulden

Beleggers maken zich niet druk om de Chinese ‘downgrading’ en stuurden de markten verder omhoog. Het Chinese schuldenniveau is dan ook niet echt nieuws, want er werd eerder al door vele economen en investeerders voor gewaarschuwd. Een aantal onder hen lijkt het risico trouwens veel hoger in te schatten dan Moody’s zelf.

Ken Rogoff, professor economie aan de Harvard University en gewezen hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),  noemt China al langer ‘de grootste bedreiging voor de wereldeconomie’.

De verlaging van China’s kredietrating wordt dan ook eerder beschouwd als een herinnering dat investeren in China iets riskanter is geworden dan voorheen.

Waarom is dit belangrijk?

China blijft een complex land en zelfs doorwinterde investeerders hebben het moeilijk om te weten te komen wat zich juist in het land afspeelt. China probeert vandaag bepaalde types leningen te ontmoedigen (vooral om de vastgoedmarkt niet te laten oververhitten) en vele investeerders hebben net daar problemen mee. Maar de Chinese economie blijft nog altijd een groeimotor die het ook vorig jaar nog zeer redelijk deed.

De Chinese regering wil de economie jaarlijks met minstens 6,5 % laten groeien. Maar die groei wordt volgens Moody’s nu steeds afhankelijker van het stimuleringsbeleid van de overheid.

De Chinese overheid spant zich ondertussen wel in om zijn economie op langere termijn meer te doen steunen op industrieën en sectoren die een groot groeipotentieel hebben, de digitale sector bijvoorbeeld, eerder dan de staalindustrie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.