Key takeaways
- Een bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Rusland wordt verwacht in 2025.
- China begrijpt het perspectief van Rusland op het lopende conflict in Oekraïne en noemt gedeelde uitdagingen en een behoefte aan “dubbele tegenactie”.
- Samen met Brazilië heeft China een plan voorgesteld voor een staakt-het-vuren en een afweging van veiligheidsbelangen voor alle betrokken partijen in Oekraïne.
Een bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Rusland wordt verwacht in 2025, volgens de Russische ambassadeur in Peking, Igor Morgulov, zoals gemeld door het persagentschap RIA. Hij verklaarde dat de gedetailleerde regelingen voor de reis momenteel worden afgerond en benadrukte het grote belang dat aan dit bezoek wordt gehecht. Hoewel het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken het bezoek tijdens een persconferentie niet bevestigde, benadrukte het de robuuste en voortdurende relatie tussen de twee naties op alle niveaus.
Recente ontwikkelingen in de Chinees-Russische betrekkingen
Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan China in februari 2022 bevestigde een partnerschap “zonder grenzen”, vlak voordat hij een grootschalige invasie in Oekraïne lanceerde. Hij keerde terug naar Beijing in mei 2023 na zijn herverkiezing, en benadrukte een nieuw tijdperk van betrekkingen gericht op het tegenwerken van het beleid van de VS. Xi Jinping beantwoordde het gebaar met een bezoek aan Moskou in 2023 en werd door Poetin verwelkomd als een “goede vriend” na het behalen van een ongekende derde ambtstermijn.
Gedeelde uitdagingen en tegenmaatregelen
Morgulov legde verder uit dat China het perspectief van Rusland op het voortdurende conflict in Oekraïne begrijpt en verwees naar gedeelde uitdagingen zoals de toenemende druk van de VS en zijn bondgenoten in de regio Azië-Stille Oceaan. Hij wees op de vermeende plannen van de NAVO om de militaire aanwezigheid in het gebied uit te breiden en stelde dat een gezamenlijke reactie van Rusland en China cruciaal is tegen het westerse beleid. Morgulov benadrukte de noodzaak van “dubbele tegenactie” om de “dubbele afschrikkingsstrategie” van het Westen tegen beide naties aan te pakken.
Voorstellen voor vrede in Oekraïne
In een poging om vrede te brengen in Oekraïne heeft China, samen met Brazilië, een plan voorgesteld met een staakt-het-vuren en een afweging van veiligheidsbelangen voor alle betrokken partijen. Rusland heeft zijn steun uitgesproken voor deze voorstellen. Oekraïne, dat voorstander is van zijn eigen plannen, waaronder lidmaatschap van de NAVO, ziet het initiatief van China en Brazilië echter als bevorderlijk voor de doelstellingen van Moskou.
Huidige conflictsituatie
Het conflict duurt voort. Russische troepen controleren ongeveer 20 procent van het Oekraïense grondgebied en hebben de afgelopen weken aanzienlijke territoriale winst geboekt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!