Chinese minister van Buitenlandse Zaken: “China is niet bang om de confrontatie met de VS aan te gaan”

De Chinese minister van Buitenlandse zaken Wang Yi schreef maandag in een bericht op de site van de ministerie van Buitenlandse Zaken dat zijn land niet bang is om de confrontatie met de Verenigde Staten aan te gaan. “Concurrentie tussen de twee landen kan geen kwaad, zolang het maar positief is”, aldus Wang.

China en de Verenigde Staten zijn niet bepaald twee handen op één buik. De twee landen hebben al meermaals de confrontatie met elkaar opgezocht. Zo zijn er onder meer de handelsspanningen en de Amerikaanse veroordeling van hoe China Taiwan behandelt.

Spanning tussen VS en China

De Amerikaanse president Joe Biden had vorige maand nog een gesprek met de Chinese president Xi Jinping. Daarin riep hij zijn ambtsgenoot op om de mensenrechten in Taiwan te respecteren. Xi zei op zijn beurt dat hij zou reageren op de Amerikaanse provocatie in Taiwan.

Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken zijn de problemen in de relatie tussen de twee landen te wijten aan “strategisch verkeerde inschattingen” van de Verenigde Staten. “Als er een confrontatie komt, dan zal China daar niet bang voor zijn, en zal het vechten tot het einde”, schreef hij in het bericht. Wang voegde eraan toe dat concurrentie geen kwaad kan, “zolang het maar positief is”.

Amerikaanse beursnoteringen

De spanningen tussen China en de VS waren de afgelopen weken ook voelbaar op de beurs. Zo heeft de Chinese taxi-app onlangs nog aangekondigd dat het een beursnotering op Wall Street inruilt voor één in Hongkong. Analisten merkten toen op dat China niet zo’n fan is van Chinese bedrijven met een Amerikaanse beursnotering. De toezichthouder SEC legt namelijk de laatste hand aan een wet waardoor het de bedrijfsgegevens kan inkijken van buitenlandse bedrijven die op de Amerikaanse beurs noteren. Dat is niet naar de zin van China.

“Door de oplopende spanningen tussen China en de VS zullen de Chinese bedrijven een voorkeur geven aan een beursnotering in Hongkong of Shanghai”, zei David Loevinger, managing director bij de vermogensbeheerder TCW Group, onlangs nog in een interview met CNBC.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20