Chinese marine-eenheid gespot voor de kust van Sydney


Key takeaways

  • Een Chinese marine-eenheid is gezien voor de kust van Sydney, met schepen waaronder een fregat van de Jiangkai-klasse, een kruiser van de Renhai-klasse en een aanvullingsschip van de Fuchi-klasse.
  • De Australische defensiemacht houdt de activiteiten van de vloot in de gaten, die als ongebruikelijk worden beschouwd maar voldoen aan de internationale wetgeving.
  • Minister van Defensie Richard Marles benadrukte dat Australië de beweegredenen van China achter deze inzet moet begrijpen en wees op de bezorgdheid over mogelijke dreigingen vanuit China.

De Australische defensiemacht (ADF) observeert momenteel een Chinese marine-eenheid die zich ten oosten van Sydney bevindt. De schepen, waaronder een fregat van de Jiangkai-klasse met de naam Hengyang, een kruiser van de Renhai-klasse met de naam Zunyi en een aanvullingsschip van de Fuchi-klasse met de naam Weishanhu, werden ongeveer 150 zeemijl vanaf de kust van Sydney waargenomen. Deze nabijheid wordt als ongebruikelijk beschouwd en markeert mogelijk de verste invasie van Chinese schepen langs de kustlijn van Australië buiten een officieel bezoek, zo meldt Sky News.

ADF controle

Minister van Defensie Richard Marles omschreef deze situatie als “ongebruikelijk” maar niet ongekend en benadrukte dat de ADF de activiteiten van de vloot nauwlettend in de gaten houdt. Terwijl hij bevestigde dat China zich tijdens al zijn bewegingen aan het internationale recht heeft gehouden, benadrukte Marles dat het belangrijk is om de intentie achter deze operatie te begrijpen. Hij verklaarde dat Australische middelen, waaronder fregatten en vliegtuigen, worden ingezet om manoeuvres van dichtbij door de Chinese oorlogsschepen te observeren.

Bezorgdheid

Marles ging in op de bezorgdheid over mogelijke dreigingen van China en zei dat ze op dit moment geen bedreiging vormen omdat hun acties in overeenstemming zijn met het internationaal recht. Hij benadrukte echter dat de Albanese regering, de federale overheid van Australië, de beweegredenen van China achter deze inzet in de buurt van Australische wateren volledig moet begrijpen. Deze ontwikkeling komt na een incident waarbij een Chinees gevechtsvliegtuig vuurpijlen losliet binnen 30 meter van een Australisch militair vliegtuig dat een routinepatrouille uitvoerde boven de Zuid-Chinese Zee.

Haven van Darwin

Vooruitkijkend gaf Marles aan dat de regering het 99-jarige leasecontract dat China heeft met de haven van Darwin zal herzien, een kwestie die tijdens de oppositieperiode aan de orde werd gesteld. Hij erkende dat het huidige mondiale landschap complex en uitdagend is en noemde de huidige omstandigheden de meest bedreigende sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.