Chinese centrale bank pompt 156 miljard euro in geldmarkt om economische impact coronavirus tegen te gaan

De Chinese centrale bank PBOC gaat maandag 1,2 biljoen yuan (156 miljard euro) in de geldmarkten pompen. Dat maakte ze zondag bekend. Doel van de maatregel is om banken, bedrijven en particulieren te helpen die getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus.

Zaterdag had de PBOC samen met andere Chinese ministeries en financiële regulatoren al beloofd om de geldmarkten te stabiliseren, onder meer door de geldhoeveelheid te vergroten en zo de liquiditeit op de kredietmarkten te garanderen. Maandag komt een eerste geldinjectie van omgerekend 156 miljard euro.

De centrale bank roept de banken ook expliciet op om meer kredieten uit te geven. Ze voorziet daartoe in 300 miljard yuan (39 miljard euro) in herfinancieringen. Daarnaast vraagt de PBOC banken om de leningen van getroffen bedrijven niet in te trekken en om de voorwaarden van lopende leningen te versoepelen.

De financiële regulatoren zullen toelaten dat bedrijven die het moeilijk hebben door de epidemie, hun kwartaalresultaten later dan verplicht rapporteren.

Coronacrisis dijt uit

  • De teller stond zondag in de voormiddag op 305 doden en 14.500 mensen besmet.
  • 12 Belgen worden dit weekend vanuit de Chinese stad Wuhan gerepatrieerd.
  • Op de Filipijnen werd zaterdag het eerste dodelijke slachtoffer buiten China betreurd. Het slachtoffer was een 44-jarige Chinese man afkomstig uit Wuhan, die in quarantaine zat.
  • Apple sluit al zijn winkels en kantoren op het Chinese vasteland. De 42 winkels blijven dicht tot 9 februari. De iPhone-maker volgt het voorbeeld van verschillende andere grote bedrijven in China.
  • China zet 1.400 militairen in om patiënten in Wuhan te verzorgen.
  • Nieuw-Zeeland weigert tijdelijk bezoekers uit China, Zuid-Korea weert buitenlanders die de provincie Hubei (Wuhan) bezochten.
  • Het Amerikaanse leger zegt klaar te zijn om indien nodig een duizendtal mensen in quarantaine te houden op verschillende locaties.
  • Het coronavirus zou zich ook via de spijsvertering kunnen verspreiden, zo is af te leiden uit onderzoek in China. Eerder bleek dat het virus zich via speeksel of slijm van mens op mens verspreidt. Uit de nieuwe resultaten blijkt dat fecaal-orale besmetting mogelijk zou zijn.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.