Chinese biodieselproducenten zoeken naar nieuwe afzetmarkten in Azië voor hun export en verkennen de productie van andere biobrandstoffen nu de levering aan de Europese Unie, hun grootste afnemer, opdroogt in afwachting van anti-dumpingheffingen, aldus biobrandstofmanagers en analisten. De EU heeft vanaf gisteren voorlopige rechten opgelegd variërend van 12,8 procent tot 36,4 procent op Chinese biodiesel. Dit treft meer dan 40 bedrijven, waaronder de grootste producenten Zhejiang Jiaao, Henan Junheng en Longyan Zhuoyue Group.
Sommige grotere producenten richten hun pijlen op de markt voor scheepsbrandstoffen in China en Singapore, ’s werelds belangrijkste hub voor scheepsbrandstoffen, om de toch al dalende export van biodiesel naar de EU te compenseren. De export is sinds medio 2023 sterk gedaald, waarbij de volumes in de eerste zes maanden van dit jaar met 51 procent daalden ten opzichte van een jaar eerder.
Bedrijven versnellen ook hun plannen om fabrieken voor duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) te bouwen, omdat China naar verwachting voor het einde van 2024 een SAF-mandaat zal afkondigen.
Om de verloren EU-activiteiten te vervangen, gaan Chinese producenten op zoek naar nieuwe biodieselklanten buiten de EU, in Australië, Japan, Zuid-Korea en Zuidoost-Azië. Veel kleinere fabrieken zullen wellicht hun productie voor onbepaalde tijd stoppen, maar grotere producenten proberen hun inkomstenstromen te diversifiëren.
Uitdagingen en kansen
De biodieselindustrie staat voor grote uitdagingen, waaronder lage prijzen en een krimpende vraag. De prijzen van waterstofbehandelde plantaardige olie (HVO), een belangrijk type biodiesel, zijn gehalveerd ten opzichte van het gemiddelde van vorig jaar, terwijl de UCO-prijzen zijn gestegen door een sterke vraag in de VS en Europa.
Als gevolg hiervan draaien veel biodieselfabrieken op een historisch dieptepunt van gemiddeld minder dan 20 procent van hun bestaande capaciteit. Deze situatie zou echter kansen kunnen bieden voor producenten die zich snel kunnen aanpassen en hun productie kunnen diversifiëren om aan de veranderende marktvraag te voldoen.
Key Takeaways
• Chinese biodieselproducenten zoeken nieuwe afzetmarkten in Azië vanwege de afnemende export naar de EU.
• De EU zal voorlopige rechten instellen variërend van 12,8 procent tot 36,4 procent op Chinese biodiesel.
• Chinese producenten op zoek naar nieuwe biodieselklanten buiten de EU, in Australië, Japan, Zuid-Korea en Zuidoost-Azië.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!