De Chinese beurswaakhond vraagt aan fondsbeheerders om geen aandelen meer te verkopen, tenzij de oorspronkelijke eigenaars ze terugkopen. Daarmee wil hij de beurs beschermen, die onder invloed van het coronavirus steeds dieper zakt.
De beurs van Shanghai opende maandag 9 procent lager dan hij een week geleden geëindigd was. Beleggers hebben schrik van het coronavirus dat China in zijn greep heeft en het Chinees nieuwjaar dit weekend in mineur deed verlopen. Heel wat evenementen, waaronder vuurwerkshows, waren geannuleerd en 70.000 bioscopen waren gesloten. Chinezen gaan traditioneel massaal naar de bioscoop tijdens Chinees nieuwjaar, maar dat werd dit jaar iets moeilijker gemaakt.
De daling is de grootste sinds 2015. De Chinese nationale bank had al op de daling geanticipeerd en stelde meer geld beschikbaar voor de financiële markten. Daarmee wil ze voorkomen dat er financiële problemen ontstaan als beleggers massaal aandelen verkopen. Ook het kartel van olielanden OPEC komt dinsdag en woensdag samen om de daling van de olieprijs door het virus te bespreken.
Sluiting
De Chinese beurs was de afgelopen week gesloten. Een sluiting van iets meer dan een week was gepland door Chinees nieuwjaar, maar de geplande heropening afgelopen vrijdag werd door de virusuitbraak met enkele dagen uitgesteld.
De dagen voor de sluiting zat de beurs al in dalende lijn. Om die daling te beperken, vraagt de Chinese beurswaakhond CSRC sinds zondagavond aan fondsbeheerders om geen aandelen meer te verkopen, tenzij het echt nodig is. Dat zeggen bronnen aan het persagentschap Reuters.
Noodtoestand
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep donderdag de internationale noodtoestand uit voor het coronavirus. Dat leidde tot reisrestricties in verschillende landen.
Belgen in Wuhan werden dit weekend gerepatrieerd door het ministerie van Buitenlands Zaken. Ze landden zondagavond op de luchthaven van Melsbroek.
Het dodentol van de ziekte is ondertussen gestegen naar 362, met zondag de eerste dode buiten China. In de Filipijnen stierf een 44-jarige man uit Wuhan, het epicentrum van de ziekte, na acht dagen in het ziekenhuis te hebben doorgebracht. Er zijn 17.000 besmettingen in 27 landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Japan en de VS.