Chinese bedrijven veel voorzichtiger met buitenlandse overnames

Chinese bedrijven hebben dit jaar tot nu toe voor 15,1 miljard dollar buitenlandse activa opgekocht. Dat betekent een daling met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit berekening van het persbureau Bloomberg. Het persbureau betoogt dat de coronacrisis de overnameplannen van de Chinese bedrijven zwaar heeft aangetast, maar ziet nog een aantal andere redenen voor het fenomeen.

De analisten voegen eraan toe dat de Chinese inspanningen voor de overname van buitenlandse activa inmiddels ver is teruggevallen tegenover de piekperiode vier jaar geleden, toen een niveau van nagenoeg 200 miljard dollar werd opgetekend.

Schulden

‘Een aantal Chinese concerns die berucht waren voor hun overnamehonger, zoals HNA Group en Anbang Insurance, waren al voor de uitbraak van de coronacrisis in problemen gekomen,’ erkent Bloomberg. ‘De zware impact die de pandemie op een aantal economische sectoren heeft gehad, dreigt nu ook gezondere overnemers onder druk te zetten.’

De onderzoekers wijzen erop dat onder meer het Chinese Fosun International zijn investering in Cirque du Soleil, dat door schuldeisers wordt overgenomen, dreigt te verliezen. Datzelfde gebeurt mogelijk met PizzaExpress, dat momenteel nog in handen is van de Chinese investeerder Honey Capital.

‘Een aantal Chinese buitenlandse investeringen die recent zijn geïmplodeerd, dateren nog uit het midden van het voorbije decennium, een periode waarin acquisities vaak door schulden werden gefinancierd,’ benadrukt Lars Aagaard, analist fusies en overnames bij Barclays.

‘Bovendien moet worden vastgesteld dat een aantal bedrijven uit sectoren zoals het transport, het toerisme en de horeca ongeacht de nationaliteit van hun eigenaars, voor extreme uitdagingen staan.’

Wantrouwen

‘De pandemie is niet de enige factor die een negatieve impact heeft op de overnames,’ benadrukt Bloomberg nog. ‘De Verenigde Staten, India, Australië en de Europese Unie tonen een grotere argwaan tegen Chinese partijen die hun bedrijven willen overnemen. Chinese bedrijven met buitenlandse plannen worden daardoor met een grotere onzekerheid geconfronteerd.’

‘Die onzekerheden hebben de Chinese investeerders onvermijdelijk voorzichtiger gemaakt,’ betoogt Eric Liu, analist bij het Chinese juristenkantoor Zhao Sheng. ‘Er is bij Chinese bedrijven nog altijd interesse om naar het buitenland te gaan, al is er vaak meer tijd nodig om daarover een beslissing te nemen.’

Dat de belangstelling niet volledig is verdwenen, wordt aangetoond door de recente beslissing van China Three Gorges Corporation om dertien Spaanse zonnecentrales X-Elio Energy over te nemen. Die transactie zou dit jaar een van de weinige Chinese overnames in Europa kunnen worden.

Aagaard zegt ook in de toekomst een aanhoudende Chinese interesse in buitenlandse overnames te verwachten. ‘Die transacties zullen echter meer gericht zijn op overeenkomsten die een rechtstreekse aanvulling vormen op de kernactiviteiten van de kopers,’ aldus Aagaard.

Hij maakt daarbij gewag van selectieve en strategische acquisities, vooral in sectoren zoals energie, infrastructuur en nutsvoorzieningen, technologie en consumentenproducten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.