Het gebeurt nog discreet maar Chinese bedrijven zijn meer Russische olie aan het inkopen. Dat doen ze tegen hoge kortingen. De Chinezen doen het voorzichtig om niet de woede te wekken van de Amerikanen.
Dat meldt de Financial Times. Nu steeds meer westerse bedrijven geen olie uit Rusland meer willen halen moet Rusland op zoek naar andere afnemers. Grote westerse oliebedrijven als Shell en BP verklaarden al snel na het uitbreken van de oorlog geen olie meer te willen kopen in Rusland. Shell zei er volledig te vertrekken.
Sancties
Onafhankelijke Chinese raffinaderijen hebben er minder moeite mee, maar om aan Russische olie te komen omzeilen ze wel de traditionele routes en wordt het minder goed geregistreerd. Ze zijn bang anders onder streng toezicht te vallen en te maken te krijgen met Amerikaanse sancties, schrijft de zakenkrant.
De Chinese overheid heeft geen sancties opgelegd tegen Rusland maar wil ook geen ruzie hierover met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de EU.
De VS en VK boycotten Russische olie. De Europese Commissie wil dat boycot aan het eind van dit jaar invoeren, zo werd vandaag bekend.
Ze willen Rusland verder isoleren en minder laten verdienen met de export van fossiele brandstoffen.
Ook België grote klant
Na China zijn Nederland, Duitsland, Italië en Turkije de grootste importeurs van Russische olie. Maar ook in ons land komt 30 procent van alle olie uit Rusland.
China heeft een grote behoefte aan Russisch olie en is al de grootste importeur daarvan. Maar meer olie naar China brengen is lastig omdat dat per schip moet. En die schepen moeten voor dat transport vaak worden verzekerd.
Peperdure premie
De premie daarvoor is met de oorlog in Oekraïne met wel 400 procent gestegen, zo schreef de Wall Street Journal in maart. Ook financieren banken de olie niet meer voor de tijd dat die op transport is.
Klanten in landen als China en India moeten zelf financieren en het risico nemen en claimen daarom forse kortingen bij de Russen.
Volgens een door FT geciteerde ambtenaar in China nemen de onafhankelijke raffinaderijen sommige contracten over van de Chinese overheidsbedrijven. Die hebben meestal ontkend nieuwe oliecontracten gesloten te hebben met de Russen.
Iran en Venezuela
De verwachting is dat de Chinezen gaan profiteren van het feit dat de Russen hun olie in het westen niet meer kwijt kunnen.
“De Chinezen hebben omwegen gevonden om olie uit Iran en Venezuela te halen”, zei de directeur van de energiedenktank Oxford Institute for Energy Studies tegen de New York Times. “Ze vinden ook wel een omweg voor Russische olie.”