Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Chinese autoverkoop dondert naar beneden

Logo Business AM
Economie

16/09/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De Chinese autoverkopen zouden de volgende drie jaar tot een bescheiden groei kunnen terugvallen. Mogelijk zou er zelfs een inkrimping kunnen volgen. Dat hebben woordvoerders van de China Association of Automobile Manufacturers (Caam), gezegd. Daarmee reageert de organisatie op de verkoopcijfers van de Chinese autoproducenten tijdens de maand augustus. Daarbij lieten de verkopen voor de veertiende opeenvolgende maand een daling optekenen. Ook bij wagens met een duurzame aandrijving was er voor de tweede maand op rij een achteruitgang. 

China verkocht tijdens de maand augustus 1,96 miljoen auto’s. Dat was een daling met 6,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang volgde op dalingen van respectievelijk 4,3 procent in juli en 9,6 procent in juni. Voor het hele jaar heeft Caam een verkoop van 26,88 miljoen wagens in het vooruitzicht gesteld. Dat zou een daling met 5 procent betekenen tegenover vorig jaar.

Onzekerheid

“We hopen dat de verkoop zich de tweede jaarhelft zal herstellen, maar een zekerheid is dat niet,” zeggen de woordvoerders. “De verkopers moeten immers rekening houden met een laag consumentenvertrouwen. Dat gaat bovendien gepaard met een economische vertraging en het aanhoudende handelsconflict met de Verenigde Staten.”

Amper drie jaar geleden kon de Chinese automarkt nog een dubbelcijferig groeitempo melden. Vorig jaar sloeg de situatie echter om. Toen moest de Chinese autoverkoop een eerste krimp sinds het einde van de vorige eeuw melden.

De verkoop van wagens met een duurzame aandrijving viel in augustus met 15,8 procent terug. In juli was er ook al een daling met 4,7 procent geboekt. Dat was de eerste achteruitgang in meer dan anderhalf jaar. Vorig jaar kende de verkoop van deze wagens nog een groei met bijna 62 procent, op een ogenblik dat de rest van de automarkt al een daling kende.

Subsidies

Dat ook duurzame alternatieven een achteruitgang kennen, ligt volgens Caam aan een verlaging van de subsidies. De organisatie hoopt dit jaar uiteindelijk 1,5 miljoen wagens met een duurzame aandrijving te kunnen verkopen. Eerder was op een afzet van 1,6 miljoen exemplaren gerekend.

“De Chinese overheid heeft een aantal stimulerende maatregelen genomen om de impact van het handelsconflict met de Verenigde Staten te verzachten,” aldus de woordvoerders. “Deze promoties zouden de verkoop van Chinese auto’s kunnen aanzwengelen.”

De langdurige omzetdaling heeft lokale autofabrikanten zoals Geely Automobile en Great Wall Motor al aangezet om de winstverwachtingen naar beneden bij te stellen. Buitenlandse autobouwers zoals Daimler en Tesla hebben hun prijzen op de Chinese markt aangepast.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks