Chinese autoverkoop dondert naar beneden

De Chinese autoverkopen zouden de volgende drie jaar tot een bescheiden groei kunnen terugvallen. Mogelijk zou er zelfs een inkrimping kunnen volgen. Dat hebben woordvoerders van de China Association of Automobile Manufacturers (Caam), gezegd. Daarmee reageert de organisatie op de verkoopcijfers van de Chinese autoproducenten tijdens de maand augustus. Daarbij lieten de verkopen voor de veertiende opeenvolgende maand een daling optekenen. Ook bij wagens met een duurzame aandrijving was er voor de tweede maand op rij een achteruitgang. 

China verkocht tijdens de maand augustus 1,96 miljoen auto’s. Dat was een daling met 6,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang volgde op dalingen van respectievelijk 4,3 procent in juli en 9,6 procent in juni. Voor het hele jaar heeft Caam een verkoop van 26,88 miljoen wagens in het vooruitzicht gesteld. Dat zou een daling met 5 procent betekenen tegenover vorig jaar.

Onzekerheid

“We hopen dat de verkoop zich de tweede jaarhelft zal herstellen, maar een zekerheid is dat niet,” zeggen de woordvoerders. “De verkopers moeten immers rekening houden met een laag consumentenvertrouwen. Dat gaat bovendien gepaard met een economische vertraging en het aanhoudende handelsconflict met de Verenigde Staten.”

Amper drie jaar geleden kon de Chinese automarkt nog een dubbelcijferig groeitempo melden. Vorig jaar sloeg de situatie echter om. Toen moest de Chinese autoverkoop een eerste krimp sinds het einde van de vorige eeuw melden.

De verkoop van wagens met een duurzame aandrijving viel in augustus met 15,8 procent terug. In juli was er ook al een daling met 4,7 procent geboekt. Dat was de eerste achteruitgang in meer dan anderhalf jaar. Vorig jaar kende de verkoop van deze wagens nog een groei met bijna 62 procent, op een ogenblik dat de rest van de automarkt al een daling kende.

Subsidies

Dat ook duurzame alternatieven een achteruitgang kennen, ligt volgens Caam aan een verlaging van de subsidies. De organisatie hoopt dit jaar uiteindelijk 1,5 miljoen wagens met een duurzame aandrijving te kunnen verkopen. Eerder was op een afzet van 1,6 miljoen exemplaren gerekend.

“De Chinese overheid heeft een aantal stimulerende maatregelen genomen om de impact van het handelsconflict met de Verenigde Staten te verzachten,” aldus de woordvoerders. “Deze promoties zouden de verkoop van Chinese auto’s kunnen aanzwengelen.”

De langdurige omzetdaling heeft lokale autofabrikanten zoals Geely Automobile en Great Wall Motor al aangezet om de winstverwachtingen naar beneden bij te stellen. Buitenlandse autobouwers zoals Daimler en Tesla hebben hun prijzen op de Chinese markt aangepast.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20