Chinees-Canadese miljardair Xiao Jianhua krijgt 5 jaar na kidnapping celstraf van 13 jaar

Xiao beheerde de vermogens van de nakomelingen van verschillende Chinese leiders. Zijn opsluiting maakt deel uit van Xi’s campagne tegen corruptie.

Vrijdag rapporteerde de Weibo-account van een belangrijke rechtbank in Shanghai dat Xiao Jianhua schuldig was bevonden aan verschillende financiële misdaden. 

De Chinees-Canadese miljardair zou onder andere steekpenningen aangeboden hebben aan staatsbedrijven en misbruik gemaakt hebben van trustfondsen, klinkt het. Xiao zal een celstraf van 13 jaar moeten uitzitten. Zijn fonds, Tomorrow Group, werd bovendien rond de oren geslagen met een boete van 8 miljard dollar.

De veroordeling komt nadat er zo’n 5 jaar bijna niets meer werd vernomen van Xiao. De man, die onder andere de financiële zaken van hooggeplaatste leden van de Communistische Partij regelde, werd in 2017 tijdens Chinees Nieuwjaar gearresteerd in het Four Seasons-hotel in Hongkong. Xiao verbleef daar sinds 2013 nadat hij het Chinese vasteland was ontvlucht. Zijn contacten binnen de Chinese overheid hadden hem namelijk gewaarschuwd dat de autoriteiten hem wilden oppakken.

Connecties met familie voormalig Chinees president

De veroordeling van Xiao is een signaal dat Chinees president Xi Jinping nog lang niet van plan is om zijn anticorruptiecampagne binnen de Partij een halt toe te roepen. De zaak van Xiao Jianhua was dan ook een van de meest ophefmakende corruptiesaga’s in China rond expansieve conglomeraten die connecties hadden met de overheid, merkt The Financial Times op.

Vooral interessant is dat Xiao naar verluidt nauwe banden onderhield met familieleden van voormalige partijleiders en andere belangrijke ambtenaren en bovendien hun vermogen beheerde. Zo had Xiao een goede connectie met leden van de familie van voormalig Chinees president Jiang Zemin.

Volgens het gerecht in Shanghai kreeg Xiao enige strafvermindering omdat hij schuld bekende en elke straf aanvaarde. Xiao werkte de afgelopen jaren ook mee aan de terugvordering van illegale winsten en het herstel van het verlies van staatsfondsen. Canadese diplomaten werden toegang tot het hele proces voortdurend ontzegd. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20