China produceert steeds meer steenkool om te voldoen aan de enorme energie-eisen. In maart steeg de productie naar een recordhoogte van 395,79 ton steenkool.
China wil tegen 2060 ‘carbonneutraal’ zijn. Daarom heeft het al miljarden dollars uitgegeven aan de bouw van zonne- en windmolenparken. In 2020 was het land goed voor de helft van de wereldwijde investeringen in zonne- en windenergie. Toch blijven de Chinezen ook nog fors inzetten op steenkool.
12,77 miljoen ton per dag
Voor dit jaar hoopt China zijn steenkoolproductie met 300 miljoen ton te doen toenemen. “Energie is een zaak van cruciaal belang. We moeten vooruit plannen en voorbereid blijven en zelfvoorzienend zijn in het garanderen van energiezekerheid,” zei de Chinese premier Li Keqiang deze week tijdens een vergadering van de Staatsraad.
China zal daarom een hogere “productiecapaciteit goedkeuren, de productie uitbreiden en nieuwe projecten in bedrijf te stellen”, zei Li.
De 300 miljoen ton extra steenkoolproductie zou een verhoging zijn van de productie van vorig jaar met 7 procent, toen 4,1 miljard ton werd geproduceerd.
Vorige maand alleen al produceerde China 395,79 miljoen ton steenkool, aldus het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek. Dat komt neer op 12,77 miljoen ton per dag. In dezelfde maand vorig jaar bedroeg de productie 10,99 miljoen ton per dag.
In het eerste kwartaal van 2022 zou de productie 1,08 miljard ton hebben bedragen, een stijging met 10 procent.
De honger naar energie wordt dan ook steeds groter in het land. Vooral de elektriciteitsopwekking en de chemische industrie zijn grote afnemers van de fossiele energiebron. Volgens een rapport van China Energy Investment Corp. Zal het steenkoolverbruik in China dit jaar daarom met 2,2 procent stijgen.
Piek in 2030?
China importeert wel steeds minder steenkool. In 2021 kocht het 16,42 miljoen ton, dat is een daling van 40 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Het land blijft de grootste producent en consument van steenkool ter wereld en is verantwoordelijk voor 26,1 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. In 2020 zei de Chinese president Xi Jinping tijdens een toespraak voor de Verenigde Naties dat de koolstofuitstoot in zijn land in 2030 zijn piek zal bereiken, zonder te verduidelijken hoe hoog die piek dan wel zou zijn.
(fjc)